Terry Gilliams Don Quixote-film opnieuw uitgesteld

Eeuwige pechvogel Terry Gilliam dient zijn ‘Don Quixote’-verfilming – die hij al sinds 2000 op stapel heeft liggen – wegens financiële pech wederom op te schuiven.

Alsof er een vloek op regisseur Terry Gilliam (‘Monty Python & The Holy Grail’, ‘Twelve Monkeys’, ‘Brazil’) rust. Zijn avonturenprent ‘The Brothers Grim’ (2005) bleef door het failissement van Miramax meer dan anderhalf jaar in de kluis liggen, zijn kindersprookje ‘Tideland’ (2007) flopte omdat hij zélfs de ouders afschrikte, en tijdens de opnames van ‘The Imaginarium of Doctor Parnassus’ (2009) moest hij het plotse overlijden van hoofdrolspeler Heath Ledger incasseren.

In 2009 zette hij de voorbereidingen op ‘The Man Who Killed Don Quixote’ voort, een project waar hij al in 2000 aan begon, maar dat moest hij door ziekgevallen acteurs en weggespoelde sets al na een week stopzetten (de problemen die hij in de aanloop van het project al gekend heeft zijn overigens te zien in de documentaire ‘Lost in La Mancha’ – met onder meer Jeff Bridges, Johnny Depp en Jean Rochefort).

Nu alles eindelijk in een stroomversnelling leek terecht te komen, is de pre-productie van ‘Don Quixote’ wederom uitgesteld, dit keer wegens financiële strubbelingen.

‘We hebben al vooruitgang geboekt, maar nu zetten we weer een stap achteruit’, aldus Terry Gilliamn, gisteren op MTV. ‘Ik dacht dat we ons rond deze tijd in de pre-productiefase zouden bevinden, maar door een financieel probleempje en een samenwerking die ik recentelijk met de indierockband Arcade Fire aanging, is dat niet gelukt. Robert Duvall blijft wel aangetrokken voor de rol van Quichot, en ook Ewan McGregor blijft aan boord.’

Dat is ondertussen ‘business as usal’ voor Gilliam. ‘Het ergste is dat ik het gewoon geworden ben’, vertelde de regisseur aan MTV. ‘Het is frustrerend, maar ik ben erg blij dat Arcade Fire mij opbelde. De groep heeft mij depressieve weken bespaard.’

Gilliam regisseerde gisteren een webcast van Arcade Fire. Hun concert in de Madison Square Garden werd live gestreamd op YouTube en Vevo. Hier kan je fragmenten van de show herbekijken, én een backstagefilmpje waar Gilliam in te zien is.

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content