Sundance Film Festival begonnen: ieder jaar belangrijker en groter

© Epa

Park City, het kleine skistation in de bergen van Utah, is vanaf vandaag met de start van het Sundance Film Festival weer ruim een week het centrum van de filmwereld.

Met het jaar wordt het festival van de onafhankelijke film, in 1985 door Robert Redford boven de doopvont gehouden en genoemd naar de klassieker ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’, belangrijker en groter. Het “alternatieve” Sundance-festival onder leiding van John Cooper heeft traditioneel de betere filmhits van morgen in de aanbieding.

Onder het ruime aanbod vallen ook enkele Belgische films te bespeuren. Mede door de ultieme voorspelbaarheid en repetiviteit van het Hollywoodaanbod groeit de interesse van de filmliefhebber voor het indie-genre, ook al durft dat genre zichzelf ook wel te herhalen.

Tot 31 januari worden ongeveer 120 films vertoond, waaronder een hoop premières. Het skistationnetje krijgt dit jaar onder anderen Ellen Page, Rachel Weisz, Viggo Mortensen, Kate Beckinsale, Michelle Williams, Daniel Radcliffe en popster Selena Gomez over de vloer.

Brandende actualiteit

Het aanbod omvat een rist films over de zoals dat heet brandende actualiteit. Dat geldt onder andere voor “Jim: the James Foley Story” een documentaire over de Amerikaanse journalist James Foley, die in 2014 door IS-beul Jihadi John werd onthoofd, voor “Newtown”, een docu over het bloedbad in Connecticut in 2012 dat 20 scholieren het leven kostte, films over de Joodse kolonisten in de bezette Westelijke Jordaanoever, docu’s over dwanghuwelijken van meisjes in Afghanistan tot een biopic door Spike Lee over wijlen de king of pop Michael Jackson.

Een lichtere noot wordt aangeslagen in “Southside with you”, waar met de nodige violen wordt verteld hoe een zekere Barack Obama in 1989 een romance begon mert een zekere Michelle. Van geestelijk Sundance-vader Redford wordt zijn jongste prent vertoond. “Nuts” gaat over een arts in een stadje in Kansas die tijdens de Depressiejaren ’30 rijk wordt door met een middel af te komen dat impotente mannen weer tot seksueel leven zou kunnen wekken – het transplanteren van de genitaliën van geiten.

Dat Sundance het festival bij uitstek is voor ontdekkingen, betekent niet dat het ook uitpakt met habitué(e)s. Zo zit er in het première-aanbod dit jaar nieuw werk van de Francaise Anne Fontaine, van regisseuse Kelly Reichardt, Ira Sachs, dramaturg-scenarist Kenneth Lonergan, Todd Solondz (“Wiener-Dog”, met onder andere Julie Delpy), Werner Herzog (een docu over het internet) en Kevin MacDonald (“11.22.63”, over hoe de wereld er zou uitzien mocht JFK op die dag niet vermoord zijn geweest).

Niet-Amerikaanse filmers

In de sectie Spotlight komen ook niet-Amerikaanse filmers als de Thai Apichatpong Weerasethakull, de Griek Yorgos Lanthimos (met “The Lobster”) en de IJslander Grimur Hakonarson (“Rams”) aan bod naast het voor de Oscars genomineerde, Colombiaanse “Embrace of the Serpent”.

Belgische prenten in Park City zijn de speelfilm “L’Autre” van Benoit Mariage, de korte kunstfilm “Papillon d’amour” van filmer-kunstenaar Nicolas Provost, “Belgica”, de nieuwste van Felix van Groeningen, en het debuut “The Land of the Enlightened” , een docufictie van Pieter-Jan De Pue. (Belga)

Naar aanleiding van het Sundance Film Festival leest u deze week in Knack Focus een uitgebreid dubbelinterview met Dirk Impens en Bart Van Langendonck, producenten van respectievelijk ‘Belgica’ en ‘The Land of The Enlightened’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content