Stokoude Disney film duikt op in Noorse bibliotheek

© Reuters

Een verloren gewaand animatiefilmpje van Walt Disney is in het Grote Noorden van Noorwegen opgedoken, zo meldde de Noorse Nationale Bibliotheek.

Het gaat om het allereerste Kerstfilmpje dat ‘Uncle Walt’ maakte: het heet ‘Empty Socks’ (Lege Kousen) en werd in 1927 gedraaid, dus nog voor Disney’s legendarische eerste geluidsfilmpje, Steamboat Willie”, werd ingeblikt.

Het filmpje werd gevonden in de bibliotheek van Mo i Raa, nabij de Poolcirkel, tijdens het opmaken van een inventaris. Daar moet het al lange tijd in een vergeethoekje hebben gelegen. Het duurde ook een tijdje eer beseft werd dat de twee filmbobijnen filmisch werelderfgoed bleken te zijn.

De kortfilm duurt vijf en een halve minuut. Halverwege ontbreekt ongeveer 30 tot 60 seconden pellicule. Hoofdrolspeler in Empty Socks is een voorloper van Mickey Mouse, Oswald the Lucky Rabbit (gelukszak Oswald konijn). Dat konijn komt voor in een reeks van 26 animatietekeningen gemaakt door Disney.

Van het filmpje in kwestie was, dacht men, enkel nog een scène van goed 25 seconden over, bewaard door het MoMa (Museum of Modern art) in New York. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content