Stad Brussel blijft ABC Cinema als culturele plek steunen

© gf

De stad Brussel blijft het project steunen om de ABC te behouden als culturele plek, maar moet voorlopig ook de gerechtelijke procedures afwachten.

Dat was het antwoord van schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) op de oproep van de Brusselse stichting Cineact, die zijn cultureel project voor de voormalige pornografische cinema in het water zag vallen na het plotse overlijden van de eigenaar.

Op maandagavond deed Micha Pletinckx, één van de 1.200 ondertekenaars van de petitie SOS ABC Cinema, het relaas in de Brusselse gemeenteraad. De stichting, een samenwerking tussen drie verenigingen, had een akkoord met de voormalige eigenaar van ABC Cinema om de uitbating over te nemen. Maar zijn erfgenamen dachten daar anders over en verkochten het gebouw aan de Adolphe Maxlaan aan Immobiliënkantoor Stéphano Immo, zonder Cineact hiervan op de hoogte te brengen.

De stichting begon met een rechtszaak, maar dat weerhield het immobiliënkantoor er niet van het gebouw volledig leeg te halen. Morgen/dinsdag behandelt de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de vraag om de werken stil te leggen.

Voorlopig kan de stad Brussel weinig doen. “Om het materiaal weg te halen, hebben de promotoren geen vergunningen nodig”, zei schepen Lalieux. “Voorlopig moeten we de beslissing van de rechtbank respecteren. We hebben nog geen vergunningsaanvraag ontvangen, maar als dat gebeurt, kunnen we misschien alsnog ingrijpen”, voegde ze er aan toe.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content