Spielberg en Lucas voorspellen ‘implosie’ filmindustrie

Filmveteranen Steven Spielberg en George Lucas zien de toekomst van de filmindustrie somber in. Ze voorspellen zelfs een implosie. ‘Als op korte tijd verschillende peperdure producties floppen, dan zit het spel op de wagen.’

Filmveteranen Steven Spielberg en George Lucas hebben een somber toekomstbeeld opgetrokken van de filmindustrie. Ze voorspellen zelfs een ‘implosie’ van de filmindustrie, zo meldt het vakblad Hollywood Reporter.

Beiden deden hun uitspraken bij de opening van een mediacentrum voor de filmstudenten van de universiteit van Zuid-Californië (USC). Spielberg denkt dat de filmindustrie onvermijdelijk op een implosie afstevent die het hele landschap zal veranderen. ‘Stel dat op korte tijd verschillende peperdure producties floppen aan de box office, dan zit het spel op de wagen. Wat we dan mogen verwachten, zijn prijsverschillen aan de kassa’s: voor de nieuwste ‘Iron Man’, bijvoorbeeld, betaal je dan 25 dollar, voor ‘Lincoln’ (Spielbergs jongste film, nvdr) 7 dollar’.

Ook volgens George Lucas zijn er grote veranderingen op til. Hij ziet de filmsector meer opschuiven naar het Broadway-model: ‘Er worden dan minder films uitgebracht, ze blijven een jaar in de bioscopen en de prijzen zijn veel hoger’.

‘We leven in een tijd van grote veranderingen’, zo vertelden beide regisseurs aan filmstudenten van de USC, ‘waar zelfs de grootste talenten het moeilijk hebben om hun films in de zalen te krijgen’. Zo scheelde het volgens Spielberg geen haar of ‘Lincoln’ was rechtstreeks naar HBO gegaan en dus nooit in de zalen vertoond. De regisseur moest naar eigen zeggen mede-eigenaar worden van zijn filmstudio om de film in de zalen te krijgen.

Spielberg klaagt over de hoge promotiekosten voor films en de drang om films voor de grote massa te maken, terwijl het nichepubliek genegeerd wordt. ‘Tegenwoordig zie je op kabeltelevisie veel avontuurlijkere films dan in de cinema’, klonk het nog. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content