Special ‘Matthias Schoenaerts’ tijdens Kortfilmfestival in Leuven

Het Internationaal Kortfilmfestival, van 1 tot 8 december in het Leuvense Kunstencentrum STUK, brengt een special rond acteur Matthias Schoenaerts met een selectie van vijf kortfilms waarin hij acteerde.

Het 18e Internationaal Kortfilmfestival dat van 1 tot 8 december in het Leuvense Kunstencentrum STUK plaatsvindt, toont ook dit jaar honderden binnen- en buitenlandse films in de meest uiteenlopende stijlen en genres gaande van speelfilms tot animatiefilms, clips, kinderfilms tot non-narratieve films.

Opmerkelijk is de special rond acteur Matthias Schoenaerts met een selectie van vijf kortfilms waarin hij acteerde.

50 jaar RITS

Andere opmerkelijke activiteit in het programma is de themadag op donderdag 6 december naar aanleiding van 50 jaar RITS. Het Hoger Rijksinstituut voor Cultuurspreiding (HRITCS) ging eind 1962 van start. Talloze grote namen uit de filmwereld zaten er op de banken.

Op het programma staan enkele masterclasses door Rits-alumni, de vertoning van twee compilaties straffe kortfilms gemaakt door voormalige studenten en een gala-avond met tal van bekende gasten zoals Pierre Drouot en Stijn Coninx.

Prijzen

Er worden ook dit keer weer heel wat prijzen uitgereikt onder meer voor de beste Vlaamse korte fictiefilm, korte animatiefilm en videoclip. Traditioneel is er ook de Europese Kortfilmcompetitie en de uitreiking van de Wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds, waarbij op basis van de beoordeling van hun eindwerk enkele pas afgestudeerde cineasten een budget ter beschikking krijgen van 25.000 tot 60.000 euro waarmee ze een eigen nieuwe productie kunnen opstarten.

Een nieuwe competitie is de Ketnet Prijs voor de Beste Kortfilm voor kinderen ter waarde van 1.000 euro. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content