Sommige filmzalen weren ‘Black’ uit angst voor rellen

Bilall Fallah en Adil El Arbi © Jo Voets

De Brusselse cinemazalen Vendôme en Le Stockel zullen Black van Adil El Arbi en Bilall Fallah voorlopig niet vertonen. Kinepolis Brussel speelt de film wel, maar draait op voorhand een kalmerende video die werd geleverd door El Arbi en Fallah. De makers zelf verwachten geen problemen tijdens vertoningen.

De cinemazaal Le Stockel heeft besloten de film niet op de affiche te zetten. De reden is de nabijheid van de wijk Matonge en de angst dat het publiek aanstoot zal nemen aan de prent en voor rellen zal zorgen. In cinema Vendôme word Black ook niet vertoond, maar dat heeft volgens de uitbaatster niets te maken met angst voor rellen. De film past gewoonweg niet in de gebruikelijke programmatie van de zaal.

Ook in Wallonië wordt de film in twee zalen niet gespeeld. De uitbater van de bioscopen in Verviers en point.com in Charleroi weigert de film te programmeren.

Niet belerend

‘Als de film succesvol is, hoop ik dat ze daar nog bijdraaien’, vertelt El Arbi aan De Morgen. ‘Het is nooit onze ambitie geweest om Walt Disney achterna te gaan. Ik denk dat al die jongeren die in een straatbende verzeild geraken, de meisjes die slachtoffer worden van de groepsverkrachtingen, al die ouders die hun kinderen verliezen, het ook verdienen dat hun verhaal wordt verteld’, vult hij aan.

Kinepolis-Brussel zal de prent wel draaien, maar nam zijn voorzorgen. El Arbi en Fallah maakten op vraag van het cinemacomplex een video die voor iedere vertoning te zien zal zijn. De filmmakers vonden het zelf niet nodig, maar gingen toch in op de vraag van Kinepolis. In het filmpje manen ze de kijkers op een ludieke manier aan om vooral te genieten van de film en rustig in de zetels te blijven zitten.

Grote vissen

Sinds Adil El Arbi en Bilall Fallah met Black de Discovery Award binnenrijfden op het Toronto Film Festival, gaat het hard voor de filmmakers. Ze gingen in zee met het agentschap Creative Artists Agency in Hollywood. Het agentschap plaatste alvast enkele gesprekken met grote producers uit L.A. op de agenda.

Aan De Morgen vertelde het duo dat er onder meer scenario’s van producer Jerry Bruckheimer (Top Gun,Pirates of the Caribbean) en actrice Kerry Washington (Django Unchained,Ray) in hun mailbox zitten. Ook de producers van Birdman, Spectre en The Hunger Games gingen al in gesprek met onze Belgische filmmakers.

Black wordt woensdag 11 november losgelaten op het publiek. El Arbi en Fallah baseerden zich voor het filmscenario op een jeugdboek van Dirk Bracke. Het verhaal is een Brusselse West Side Story, waarin twee jongeren uit rivaliserende bendes verliefd worden op elkaar. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content