Sissi-acteur Karlheinz Böhm overleden

De in Duitsland geboren Oostenrijkse acteur Karlheinz Böhm is donderdagavond na een lange ziekte in zijn woning in Grödig, nabij Salzburg, overleden. De acteur wiens naam onlosmakelijk verbonden is met het personage van “sprookjeskeizer” Franz Joseph.

in de “Sissi”-films, werd 86. Behalve in de wat zeemzoeterige trilogie over Elisabeth van Oostenrijk (telkens gespeeld door Romy Schneider), bewees Böhm zijn acteertalent in een resem films van Rainer Werner Fassbinder (“Martha”, “Effi Briest”, “Mutter Küsters fährt zum Himmel” en, vooral, het meesterwerk “Faustrecht der Freiheit”) en als hoofdrolspeler in “Peeping Tom” (1960), van Michael Powell, een van de beste films ooit over voyeurisme en seriemoord. Als 1 van de “Four Horsemen of the Apocalypse” haalde hij zelfs Hollywood.

Op de generieken werd hij afwisselend vermeld als Karlheinz, Karl-Heinz of gewoon Karl Böhm. Böhm stond in eigen land ook bekend als een man met een groot hart voor (het lijden van de) Afrika(nen). Zijn steun aan Ethiopië , via de door hem opgerichte organisatie ‘Menschen für Menschen’, was zijn levenstaak. De fascinatie voor Afrika begon na een bezoek aan Kenia en na een verloren weddenschap in het tv-programma ‘Wetten, dass’ (Wedden dat..). Böhm was ook gehuwd met een Ethiopische, al gingen daar eerst wel drie mislukte huwelijken aan vooraf.

Het “sociaalkritisch denken” dankte hij naar eigen zeggen aan Fassbinder, een linkse filmhemelbestormer in de traditie van Bertold Brecht.

Zijn Ethiopiëfonds werd voor Böhm dermate belangrijk dat hij heel vroegtijdig, in 1980, de acteursmantel aan de haak hing. Hij laat een rist kinderen na. Zijn allereerste spruit, geboren in 1955, kreeg overigens de naam Sissi. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content