Sidder & BIFFF: dit zijn onze tips voor het Brussels International Fantastic Film Festival

Van 29 maart tot 10 april opent het Brussels International Fantastic Film Festival weer de deuren naar de hel. Buig alvast het hoofd voor de Heilige Drievuldigheid van de Horror.

De zombie

Pride and Prejudice and Zombies
Pride and Prejudice and Zombies© gf

De hersen- en darmvreters waren, als je even de grote George Romero vergeet, lang de kneusjes onder de ondoden, maar sinds het nieuwe millennium is er sprake van een heuse zombie renaissance. En daarom mogen de levende doden in Burr Steers’ Pride and Prejudice and Zombies het festival openen, zo plechtig als mogelijk voor strompelende hoopjes rottend vlees. En omdat zombies nooit alleen komen, kunnen bezoekers die Jane Austen zelfs met de toevoeging van wandelende lijken nog te romantisch vinden, ook naar Dominik Hartls Attack of the Lederhosen Zombies, naar Kyle Rankins romantische zombiekomedie Night of the Living Deb of het Belgische huiverfeest Papillon Noir.

De vampier

Yakuza Apocalypse
Yakuza Apocalypse© gf

Voor wie ooit een film van Takashi Miike heeft gezien, betekent ‘kippenvelmoment’ zo veel meer dan diepe ontroering. De regisseur van notoir ongenadige titels als Ichi the Killer (2001) en Audition (1999) heeft nochtans al evenveel komische, bizarre en kindvriendelijke als verontrustend gewelddadige films op zijn palmares. In Yakuza Apocalypse koppelt hij het Japanse gangstergenre aan de vampierenfilm. Maar in het miikeversum wil dat niet per se zeggen dat daar, om maar iets te noemen, geen man in een schattig kikkerkostuum aan te pas kan komen. Bloedzuiger, bloedbad, bloedbroeder: drie keer raden wat bij Miike het sleutelwoord is in die samenstellingen.

De weerwolf

Howl
Howl© gf

Als het BIFFF iets programmeert dat Howl heet dan is de kans klein dat het over Allen Ginsbergs controversiële beatgedicht gaat. Waarover dan wel? Een tip: het rijmt op meergolf en heeft bij volle maan wel eens last van mood swings. Je wilt het ook echt niet aanrijden met je nachttrein. En laat dat nu precies zijn wat er gebeurt in de nieuwste film van Paul Hyett. De recent tot regisseur gepromoveerde specialeffectsgoeroe maakt al 25 jaar beestjes en ander vleesetend tuig voor de crème de la crème van de Britse horrorscene. Als u Gent-Oostende al een spannende treinrit vindt, of Scar uit The Lion King een behoorlijk enge viervoeter, dan is Howl misschien niet voor u.

Het BIFFF vindt plaats van 29/3 tot en met 10/4 in het PSK, Brussel. Alle info: bifff.net.

Sam De Wilde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content