Sherlock Holmes is de meest verfilmde romanfiguur

De Londense meesterdetective Sherlock Holmes is de meest verfilmde menselijke romanfiguur aller tijden. Over het geesteskind van Sir Arthur Conan Doyle verschenen in totaal 254 films.

Sinds Sherlock Holmes, de opium schuivende speurder, in 1887 dankzij geestelijke vader Sir Arthur Conan Doyle het levenslicht zag, heeft de scherpzinnige detective uit Baker Street 254 pellicule-avonturen beleefd.

London & Partners probeert in de aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer in Londen een reeks wereldrecordpogingen op poten te stellen in en om de Britse hoofdstad. Sherlock Holmes wist zijn grootste concurrent, Shakespeare’s Hamlet, 48 verfilmingen achter zich te laten omdat hij zo vaak in documentaires en (tv-)reeksen opduikt.

Titelheld Sherlock Holmes is tot dusver door 75 acteurs vertolkt, voor het eerst in 1890 in een 30 seconden lange kortfilm. Tot de bekendste Holmes-acteurs behoren Basil Rathbone, John Cleese, Roger ‘007’ Moore en Christopher ‘Dracula’ Lee. Veel succes oogst momenteel de Britse BBC-reeks ‘Sherlock’ met Benedict Cumberbatch in de hoofd- en titelrol.

Holmes is vooral bekend vanwege zijn intelligentie, en zijn vermogen om belangrijke conclusies te deduceren uit kleine, vaak schijnbaar onbelangrijke, aanwijzingen. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content