‘Selma’: Fraaie biopic over Martin Luther King

© gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

In de biopic ‘Selma’ magnetiseert David Oyelowo als de broedende prediker en burgerrechtenicoon Martin Luther King (en had daarvoor zeker een Oscarnominatie verdiend).

Selma

Ava DuVernay met David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth

Precies vijftig jaar geleden organiseerde dominee en activist Martin Luther King de legendarische protestmars voor gelijke stemrechten van Selma, Alabama naar Montgomery in diezelfde staat. Of beter: hij organiseerde er drie – twee mislukte en één geslaagde. De ups en downs van de zwarte burgerrechtenbeweging medio jaren zestig, de racistische roots van Amerika en Kings persoonlijke twijfels en doorzettingsvermogen vormen dan ook afwisselend de focus van deze biopic.

Ook al heeft Ava DuVernay soms moeite om de ketenen van de belangrijke-boodschapfilm volledig van zich af te gooien – ja, er zitten trillende-onderlipmomenten en opzwepende (fictieve) speeches in; já, de film is duidelijk voor de Obama-generatie gemaakt; en nee, Tim Roth is niet de meest overtuigende blanke nationalist uit the deep south – ze slaagt er tenminste in om er geen truttig heiligenprentje of een duffe geschiedenisles van te maken. Dat heeft ze zeker ook te danken aan het fraaie camerawerk van Bradford Young, het strakke script van Paul Webb en vooral aan de magnetiserende vertolking van David Oyelowo, die van het burgerrechtenicoon weer een man van vlees en bloed maakt en incarneert in plaats van imiteert. Peace, brother.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content