Satellite Awards: opwarmertje voor de Oscars

© Belga

“Le Tout Nouveau Testament” van de Brusselse cineast Jaco Van Dormael is genomineerd in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film.

Zondagavond, precies één week voor het Oscargala, worden in Los Angeles de Satellite Awards uitgereikt, filmprijzen die worden toegekend door de International Press Academy.

In tegenstelling tot de Oscars heeft België wel een kans om fier te zijn: in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film is namelijk “Le Tout Nouveau Testament” van de Brusselse cineast Jaco Van Dormael geselecteerd.

De nukkige God in Brussel heeft echter loodzware concurrentie van onder andere “Mustang” van Deniz Gamze Ergüven, het claustrofobische Hongaarse holocaustdrama “Son of Saul” en het tragikomische “A pigeon sat on a branch reflecting on existence”, het slot van het drieluik van de Zweed Roy Andersson.

The Broken Circle Breakdown

Twee jaar geleden liepen de Satellite Awards goed af voor de Vlaamse film. Toen werd “The Broken Circle Breakdown” van Felix van Groeningen gelauwerd als beste Foreign Language-film.

Vorig jaar werd “Deux jours, une nuit” van de gebroeders Dardenne in twee categorieën genomineerd, maar kwamen de Dardennes en hoofdrolspeelster Marion Cotillard van een kaal reisje terug.

Opwarmertje

In de andere categorieën is de strijd een opwarmertje met ongeveer dezelfde protagonisten voor het “grote werk” van volgende zondag. Zo dingen mee naar de Satellite voor de Beste Film: “Spotlight” van Tom McCarthy, “Sicario” van Denis Villeneuve, “Room” van Lenny Abrahamson, “The Revenant” van Alejandro González Iñárritu, “The Martian” van Ridley Scott, “Carol” van Todd Haynes, “Brooklyn” van John Crowley, “Bridge of Spies” van Steven Spielberg, “Strictly Criminal” van Scott Cooper en “The Big Short” van Adam McKay.

Bij de actrices gaat de strijd tussen Saoirse Ronan (“Brooklyn”), Charlotte Rampling (“45 Years”), Cate Blanchett (“Carol”), Carey Mulligan (“Suffragettes), Brie Larson (“Room”) en Blythe Danner (“I’ll See You in My Dreams”).

In de testosteronafdeling gaat Leonardo DiCaprio (“The Revenant”) als favoriet van start, met outsiderkansen voor Will Smith (“Concussion”), Tom Hardy (“Legend”), Michael Fassbender (“Steve Jobs”), Matt Damon (“The Martian”), Johnny Depp (“Strictly Criminal”) en Eddie Redmayne (“The Danish Girl”). Smith zorgt aldus voor een groot verschil tussen Oscars en Satellites: hij is namelijk zwart. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content