Sam Louwyck over ‘Le Meraviglie’ op Cannes: “Ik ben een gelukzak”

Als enige Vlaamse acteur mag hij straks de trappen op in Cannes. Sam Louwyck speelt naast de grote Monica Bellucci de hoofdrol in ‘Le Miraviglie’, de Italiaans-Duitse productie van belofte Alice Rohrwachter die mag meedingen naar een Gouden Palm. Een kort gesprek.

Dat Sam Louwycks carrière momenteel als een sneltrein raast, is geen nieuws. Hij reist niet alleen sinds 1993 de wereld rond als schrijver en uitvoerder van alternatieve balletten, maar zingt ook bij de Gentse band Falling Man. Daarnaast staat hij bekend voor zijn acteerwerk (als de ‘Windman’) in Tom Barmans ‘Any way the wind blows’, het op het gelijknamige boek van Herman Brusselmans gebaseerde ‘Ex-Drummer’, Michael Roskams ‘Rundskop’ en de Vlaamse hitserie ‘Eigen Kweek’. Nu sleept hij ook nog eens de hoofdrol in ‘Le Meraviglie’ in de wacht, dat op Cannes meedingt naar een Gouden Palm. Daarmee is hij de enige Vlaming op het prestigieuze filmfestival.

Het verhaal speelt zich af in Umbrië, waar de veertienjarige Gelsomina opgroeit in een geschift gezin. Haar wereld zal veranderen als er een jonge Duitse crimineel – vertolkt door Sam Louwyck – in het dorp terechtkomt. Naast de Bruggeling telt de cast ook de grote Monica Belluci, Alexandra Lungu, Sabine Timoteo, Agnese Graziani en Alba Rohrwacher, de zus van de regisseuse.

Hoe bent u in Italië beland?
Dat kwam door regisseuse Alice Rohrwachter. Ze had een film van mij in Berlijn gezien, waar ik een immigrant/taxichauffeur speel. Ze was onder de indruk, keek naar mijn ander werk en vond dat de rol van Wolfgang, ook een immigrant, op mijn lijf geschreven was. Toen moest ze me hebben voor deze Italiaans-Duitse productie.

Hoe was het om samen te werken met een grote belofte als Alice Rohrwachter en gevestigde waarde Monica Bellucci?
Het was even aftasten, maar er was vrijwel meteen een klik met Alice. Ze weet perfect wat ze wil, kent alles van haar zaak en omringt zich met een sprekende entourage. Geen klein bier. Monica Bellucci is een heel toffe madam. Ik heb persoonlijk niet veel met haar gewerkt, behalve in bepaalde sleutelscènes waar vader en moeder samenkomen. Dat blijft je natuurlijk bij en ik heb er wel van wakker gelegen. Ze is ook totaal niet neerbuigend, wat je toch kan verwachten van een grote ster. Als ze niet in de shot zat, keek ze en liet ze haar waardering blijken als het goed was. Dat was een zeer aangename verrassing.

Wat mogen we van ‘Le Meraviglie’ verwachten? Ik heb hem zelf nog niet gezien. Maar als ik de voorlopige reacties mag horen, zit het zeker wel snor. Het was ook echt een straf gezelschap, dus persoonlijk verwacht ik er veel van. En als je in competitie op Cannes staat, wil dat natuurlijk iets zeggen. Ik weet niet of we een prijs in de wacht zullen slepen. Eigenlijk zou ik tevreden moeten zijn met überhaupt in aanmerking te komen voor een Gouden Palm. Maar ergens in mijn achterhoofd blijft die verbazingwekkende hoop van ‘wat als…’ natuurlijk wel hangen.

Hoe ervaart u, als enige Vlaming, Cannes?
Ik ben echt een gelukzak, denk ik dan. Ik ben trots dat ik er – jammer genoeg – als enige sta, anders was er helemaal niemand. Hopelijk kan ik een steun zijn voor de Vlaamse en Belgische film en – na Matthias Schoenaerts – wat prestige naar ons land trekken, zodat ze ons wat meer in de gaten gaan houden.

Uw filmcarrière kent het laatste jaar een enorme boost. Blijft er nog tijd over voor uw andere projecten?
Opnieuw, ik ben een gelukzak. Die boost is er eigenlijk redelijk organisch gekomen. Natuurlijk heb ik er hard voor moeten werken, maar toch was het vloeiende beweging. Ik heb soms wel schrik om tegen muren te botsen, want die zijn extra hard en hoog geworden. Maar het blijft mijn passie en dat helpt. Het geeft me energie. Die energie steek ik ook in mijn muziek. Bij mijn band Falling Man amuseer ik mij rot. Het zijn ook echt intelligente mensen en ik wil het voor geen geld ter wereld missen.

Bij theater en dans ligt dat anders. Films maken is kort op de bal spelen. Bij theater en dans gaat het om langere producties en periodes met lang uitgestrekte tourneeblokken. Ik probeer het te vermijden om me ergens aan vast te ketenen, want ik wil niemand ontgoochelen. Botsende milieus zijn niet goed. Hoewel ik het ga missen, zal ik toch even van mijn theater- en dansprojecten moeten afblijven. (SR)

Le Meraviglie gaat zaterdag 17 mei in première in Cannes.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content