Rusland verbiedt film ‘Child 44’

Affiche van 'Child 44', zoals ze op de website van de film wordt getoond © /

De Russische overheid heeft de mysterythriller “Child 44” verboden. Ze vindt dat het verhaal over de jacht op een kindermoordenaar uit de voormalige Sovjetunie “de geschiedenis probeert te herschrijven”. De film zou vrijdag in omloop gekomen zijn.

“Child 44” is een film met onder meer Tom Hardy, Gary Oldman en Noomi Rapace, die momenteel onder meer in de Belgische zalen loopt.

Maar in Rusland stootte de prent op blijkbaar onoverkomelijke bezwaren. Het Russische ministerie van Cultuur vindt het vooral aanstootgevend dat deze film kort voor 9 mei verschijnt. Op die dag herdenkt Rusland de zeventigste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland. Volgens het Russische ministerie van Cultuur heeft Central Partnership, de verdeler van de film, toegegeven dat de film “ongepast is op de vooravond van de 9 mei-viering”. Het ministerie zelf noemt de film in een mededeling “onaanvaardbaar. De film probeert de gebeurtenissen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog op een verkeerde manier voor te stellen.”

Misdaad in de utopie

De film is gebaseerd op de succesvolle roman van de Britse schrijver Tom Rob Smith uit 2008. Het verhaal speelt zich af in de vroegere Sovjetunie onder het regime van Stalin. De Russische veiligheidsagent Leo Demidov, vertolkt door Tom Hardy, treft het lijk van een kind aan bij een spoorweg maar krijgt het bevel om de zaak te begraven. Al snel ontdekt de agent andere sterfgevallen, waardoor hij een kindermoordenaar op het spoor komt.

Volgens de website van de film, die door de BBC wordt geciteerd, kampt de veiligheidsagent tegen een systematische cover-up en tegen degenen die ontkennen dat in een utopische staat misdaden kunnen bestaan.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content