‘Rundskop’ wordt Belgische Oscar-inzending

De knoop is doorgehakt: ‘Rundskop’ van regisseur Michaël R. Roskam wordt de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie Beste niet-Engelstalige Film.

De film, over de jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille – gespeeld door Matthias Schoenaerts – die door een malafide veearts gevraagd wordt een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer, had zware concurrentie van ‘Le gamin au vélo’ van de broers Dardenne en ‘Hasta la vista’ van Geoffrey Enthoven. Alledrie de films rijfden internationaal prijzen binnen.

‘Rundskop’ won afgelopen weekend nog zes Vlaamse Filmprijzen, waaronder beste film, beste regisseur en beste acteur. Daarnaast prijkt de film ook op de – behoorlijk uitgebreide – shortlist voor de European Film Awards, de Europese tegenhanger van de Oscars. De uiteindelijke nominaties worden begin november bekendgemaakt op het Filmfestival van Sevilla.

Op 24 januari 2012 maakt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) de vijf buitenlandse films bekend die naar een Oscar mogen dingen. De uitreiking van de Oscars vindt plaats op 26 februari. (Belga)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content