‘Rundskop’ schiet de stallen uit

Na amper één dag op het scherm is het veelbesproken debuut van regisseur Michäel R. Roskam al koploper wat betreft de Vlaamse bezoekersaantallen.

‘Rundskop’ weet de fenomenale buzz van de laatste weken dus om te zetten in resultaten. De noodlotstragedie rond vetmester Matthias Schoenaerts wordt ook internationaal opgemerkt. Op 13 februari wordt de film voorgesteld op het filmfestival van Berlijn. Daarmee is ‘Rundskop’ de eerste Vlaamse productie in meer dan een decennium die een invitatie voor de Berlinale krijgt. Verder is de film ook in de running voor de Label Europe Cinema Awards en de Fipresci persprijs.

Voor de Truiense Roskam is ‘Rundskop’ zijn eerste langspeelfilm. Eerder regisseerde hij al kortfilms als ‘Haun’, ‘Carlo’ en ‘The One’. De cast van ‘Rundskop’ is indrukwekkend, met het betere werk van Jeroen Perceval, Barbara Sarafian, Sam Louwyck en Jeanne Dandoy. En natuurlijk niet te vergeten Matthias Schoenaerts, die de Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille vertolkt. Om op te warmen liet Schoenaerts zich eerst zelf eens goed vetmesten. Hij verdikte voor de rol meer dan 27 kilogram, met behulp van een dieet van ‘duizenden blikken tonijn’ en ander lekkers.

In de film vraagt een kwaadwillige veearts Jacky om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar een onverwachte confrontatie met een diep geheim uit zijn verleden leidt tot een aaneenschakeling van onwaarschijnlijke gebeurtenissen, met vergaande gevolgen.

Knack Focus ging op de set kijken of er nog wat tonijn te rapen viel:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Pieter Claes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content