“Rundskop” negen keer genomineerd voor Franstalige filmprijzen

© Image Globe

De Vlaamse film “Rundskop” van Michaël R. Roskam heeft negen nominaties binnengerijfd voor de Franstalige filmprijzen “Magritte du cinéma”.

De Vlaamse film “Rundskop” van Michaël R. Roskam heeft negen nominaties binnengerijfd voor de Franstalige filmprijzen “Magritte du cinéma”, onder meer in de categorieën beste scenario en beste acteur. Ook “Hasta la vista” van Geoffrey Enthoven staat op de nominatielijst. De winnaars worden op 4 februari bekendgemaakt.

“Rundskop” moet wat betreft aantal nominaties alleen “Les géants” laten voorgaan, een film van Bouli Lanners die kans maakt op twaalf prijzen. “Rundskop” haalt een nominatie meer dan “Le gamin au vélo” van de broers Dardenne, een van de films die hij ook al achter zich liet toen hij gekozen werd als de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie Beste niet-Engelstalige Film.

“Rundskop” neemt het in de strijd om het beste scenario op tegen “Les géants”, “Le gamin au vélo” en “Les émotifs anonymes”. Voor de prijs van beste acteur krijg “Rundskop”-ster Matthias Schoenaerts concurrentie van Benoît Poelvoorde (“Les émotifs anonymes”), Dominique Abel (“La fée”) en Jonathan Zaccaï (“Quartier lointain”). Het misdaaddrama tegen de achtergrond van de Belgische hormonenmaffia dingt nog mee in categorieën als beste mannelijke belofte (David Murgia), beste vrouwelijke belofte (Jeanne Dandoy) en beste soundtrack.

In de categorie beste actrice is Isabelle De Hertogh, hoofdrolspeelster uit de Vlaamse film “Hasta la vista” genomineerd, samen met Cécile de France (“Le gamin au vélo”), Lubna Azabal (“Incendies”) en Yolande Moreau (“Où va la nuit”).

De Vlaamse films konden niet genomineerd worden in de hoofdcategorie beste film. Daar gaat de strijd tussen “Beyond the steppes”, “La fée”, “Le gamin au vélo” en “Les géants”. Er is wel een categorie beste Vlaamse film in coproductie. Daar staan “Rundskop” en “Hasta la vista” wel op, samen met “Smoorverliefd”, “22 mei” en “Pulsar”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content