Rundskop genomineerd voor Oscar

Rundskop is bij de vijf titels die dit jaar genomineerd zijn voor de Foreign-language Academy Award, de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Het speelfilmdebuut van Michaël R. Roskam is daarmee de zesde Belgische Oscarnominatie in deze categorie.

Rundskop, in de VS uitgebracht als Bullhead, had het vorige week geschopt tot de shortlist van negen films in de categorie Foreign Language. De film over de Vlaamse hormonenmaffia moet het opnemen tegen het Canadese Monsieur Lazhar, het Israëlische Footnote, het Poolse In darkness en het Iraanse A separation. Laatstgenoemde film, geregisseerd door Asghar Farhadi, heeft de voorbije maanden al tal van topprijzen verzameld.

Reacties

Regisseur Michael R. Roskam zat in de wagen toen hij het nieuws vernam: ‘Ik ben heel blij. Zoiets verwacht je niet. Ik wist wel dat we de grootste kans maakten om te verrassen.

‘We zijn ongelooflijk verrast en verrukt over deze nominatie’, reageert producent Bart Van Langendonck. ‘We bedanken de Belgische selectiecomissie om ‘Rundskop’ deze kans te hebben gegeven, en zijn blij dat we het vertrouwen dat de commissie ons heeft gegeven, nu hebben kunnen verzilveren.’

Ook Minister van Cultuur Joke Schauvliege is opgezet met de Oscarnominatie: ‘Ik ben erg blij dat de jury deze gedreven, compromisloze en stijlvolle film zo sterk waardeert. Dit is inspirerend en stimulerend voor alle jonge filmmakers.’

De opmars

Sinds de wereldpremière van de film op 2 februari 2010 heeft Rundskop zowel bij ons als in het buitenland een ongelooflijk traject afgelegd. In België werd hij met meer dan 460.000 bezoekers de meest bezochte lokale film van 2011. Zowel in Vlaanderen als Franstalig België wordt de film geapprecieerd.

In september sleepte hij op het Filmfestival van Oostende zes Vlaamse Filmprijzen in de wacht (w.o. Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, etc.). Onlangs werd ook bekend dat Rundskop aan Franstalige zijde negen nominaties heeft voor de Prix Magritte die op 4 februari worden uitgereikt.

Internationaal

Internationaal ging Rundskop vorig jaar in première op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Vervolgens ging de film op tournee via diverse internationale festivals waar hij regelmatig in de prijzen viel. Zo zijn er de onderscheidingen op de Festivals van AFI Los Angeles, Palm Springs, Austin, Montréal, Motovun (Croatië), Moskou, Manresa (Spanje), Beaune, Les Arcs en Saint-Jean de Luz (Frankrijk).

Regisseur Michaël R. Roskam

Begin dit jaar selecteerde het Amerikaanse entertainmentvakblad ‘Variety’ Roskam als één van de ’10 Directors to Watch’. De film krijgt trouwens ook overwegend positieve besprekingen in de pers. Op ‘IndieWire’ schreef Eric Kohn onlangs nog: ‘Watching Bullhead, it’s easy to imagine that Roskam could inherit the heated world of double-crossers and violent avengers that put Martin Scorsese on the map.’

Acteur Matthias Schoenaerts
Rundskop betekende ook de échte internationale doorbraak voor Matthias Schoenaerts die voor de film een metamorfose onderging om zich de rol van de jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille eigen te maken. De rol leverde hem verschillende nationale en internationale onderscheidingen op, en maakte hem zichtbaar op de rader van de Franse regisseur Jacques Audiard die hem voor de hoofdrol in zijn nieuwe film, Un goût de rouille et d’os, vroeg.

36e officiële inzending Rundskop is de 36e officiële inzending van België voor de Oscars. Het was sinds Dominique Derudderes Iedereen beroemd (nominatie in 2001) geleden dat een Belgische speelfilm voor een Oscar werd genomineerd. Andere Belgische inzendingen die een nominatie in de categorie van Beste Niet-Engelstalige Film in de wacht sleepten, waren Farinelli (1995), Daens (1993), Le maître de musique (1989) en Paix sur les champs (1971).

De Foreign-language Oscar zelf is nog nooit door een Belgische film gewonnen. Op 26 februari weten we of Rundskop hierin verandering brengt. Dan worden alle winnaars van de 84e Academy Awards in Hollywood bekendgemaakt. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content