‘Rundskop’ en ‘Adem’ grote kanshebbers op Vlaamse Filmprijzen

De vijfde editie van het Filmfestival Oostende, dat plaatsvindt van 2 tot 10 september, besteedt ook dit jaar veel aandacht aan talent van eigen bodem. In totaal dingen dertien films mee naar de Vlaamse Filmprijzen. ‘Rundskop’ van Michäel R. Roskam en ‘Adem’ van Hans Van Nuffel zijn met beide acht nominaties de grote kanshebbers.

De jury van de Vlaamse Filmprijzen, onder leiding van acteur Peter Van den Begin, heeft de nominaties van de prijzen bekendgemaakt. Er zijn een aantal nieuwe categorieën in het leven geroepen, waaronder ‘beste filmmuziek’ en ‘best director of photography’. ‘Rundskop’ van Michaël R. Roskam en ‘Adem’ van Hans Van Nuffel hebben beide in totaal acht nominaties in de wacht gesleept. Samen met ‘Rundskop’ en ‘Adem’ is ook ‘Frits en Freddy’ van Guy Goossens genomineerd voor de prijs van beste film. De jury kent de prijzen toe, maar de beste film wordt door het publiek gekozen. De laureaten krijgen een kunstwerk van Oostendenaar Yves Velter. Met de genomineerde films trekken de organisatoren naar de volkswijken, en elke avond vanaf 18.30 uur zijn er debatten met regisseurs en acteurs in het filmcafé voor Kinepolis.

Geoffrey Enthoven heeft de eer om met zijn film ‘Hasta La Vista’ het Filmfestival te openen. Er komen ook 25 kortfilms aan bod met als opener ‘Badpakje 46’ van Wannes Destoop, de recente winnaar van de juryprijs in de kortfilmcompetitie in Cannes. Op de slotavond zal de Vlaamse minister van Cultuur, Joke Schauvliege, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film uitreiken. In samenwerking met Vrijstaat O zullen ook documentaires worden vertoond.

Van 10 augustus tot en met 12 september 2011 vindt ook dit jaar een tentoonstelling plaats waar bijkomend aandacht gegeven wordt aan de ruime geschiedenis van de Belgische cinema. Dit jaar werd Robbe De Hert als curator aangezocht. De – gratis – tentoonstelling vindt plaats in hotel Thermae Palace en in Kinepolis Oostende.

Vorig jaar werden de Vlaamse Filmprijzen voor de eerste keer uitgereikt. Grote winnaar was toen ‘De helaasheid der dingen’ van Felix van Groeningen, die maar liefst vijf awards in de wacht sleepte.

(Belga/NM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content