Ruim 100.000 bezoekers voor Film Fest Gent 2015

© FFG

De afgelopen editie van Film Fest Gent lokte ruim 100.000 bezoekers voor films en concerten, en dat ligt in de lijn met de voorgaande edities, zo meldt de organisatie.

Op de 42ste editie van Film Fest Gent werden 111 langspeelfilms en 37 kortfilms getoond, samen goed voor 444 voorstellingen op zes locaties. Er waren ook zeven filmmuziekconcerten. “We mochten ook heel wat internationaal talent ontvangen in Gent”, brengt woordvoerster Riema Reybrouck in herinnering.

“Colin Farrell & regisseur Yorgos Lanthimos met ‘The Lobster’ (die bovendien de Georges Delerue Award voor Beste Sounddesign won), regisseurs Hirokazu Koreeda met ‘Our Little Sister’, Pablo Larraín met ‘El Club’, Thomas Bidegain met ‘Les Cowboys’, László Nemes met ‘Son of Saul’ en winnaar van de Grote Prijs voor Beste Film Jayro Bustamante met ‘Ixcanul’.

De Franse acteur Melvil Poupaud presenteerde ‘Le Grand jeu’, acteerveteraan Christopher Plummer kwam de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen en acteur Alexander Skarsgård presenteerde samen met regisseur Marielle Heller ‘The Diary of a Teenage Girl’.”

Belgisch talent

Maar er was ook veel Belgisch talent, met voorop Robin Pronts ‘D’Ardennen’ dat het festival opende in aanwezigheid van cast & crew. “Adil El Arbi & Bilall Fallah stelden ‘Black’ voor en wonnen later de Port of Ghent Publieksprijs, Gilles Coulier en de cast & crew van ‘Bevergem’ presenteerden de marathon van de 4 laatste afleveringen, Laurent Van Lancker stelde ‘Brak’ voor, Benny Vandendriessche presenteerde zijn eerste documentaire ‘Bobbejaan’ en Manu Richezijn fictiedebuut ‘Problemski hotel’.”

De laatste dagen van het festival stonden in het teken van filmmuziek met het Great British Film Music Concert en de 15e verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert, waarop componist Alan Silvestri de centrale gast was en Patrick Doyle een Lifetime Achievement Award in ontvangst nam. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content