‘There Is / Nothing Twice’ van Stadt: manische grootstadsmuziek uit slecht verlichte steegjes

STADT: genoeg, maar niet te veel nagedacht. © .

Het bewijs is andermaal geleverd: met gezonde lust en goedaardige stress zijn de heren van Stadt een sterk oeuvre aan het uitbouwen.

Stadt – There Is / Nothing Twice

In het nummer Nothing Twice, dat de groep terecht de plattegrond van deze nieuwe, derde plaat noemt, treffen we een stuwende cadans zoals The Flaming Lips die al eens van het proto-elektroduo Silver Apples kaapte, naast scheutige porties psych-, kraut- en spacerock. Men merke op: dat is drie keer rock. Zoals in: wild, moedig, voortvarend.

Misschien hoort daar nog het voorvoegsel ‘prog’ bij, aangezien uitwaaieren een beweging is die Stadt – standplaats: Gent – niet alleen toelaat maar ook stimuleert. In Amplified pakt gitarist Frederik Segers sologewijs een flink deel van de koek, met een energie en lyriek waarin wat van Televisions Marquee Moon doorschemert. Zijn drummende broer Simon roffelt in zijn eentje dan weer aandacht bijeen in Thuissfeer. Dat is met zijn acht minuten de tweede grote manifestatie van de veelzijdige grootstadsrock die deze groep in de vingers heeft: muziek die na middernacht door slecht verlichte straatjes sluipt, dan weer baldadig de vanbinnen woelende gekte ventileert of met bijna manische focus vooruitbeent zonder te weten waarheen.

Een plaat waarover genoeg, maar niet te veel is nagedacht.

Teneinde het conventionele format van de elpee te omzeilen, koos het immer rusteloze Stadt hier voor de samenvoeging van twee ep’s. De eerste tot stand gekomen in de thuisstudio in Gent, de tweede live en zonder vangnet opgenomen in de televisiestudio’s van het Amerikaans Theater op de Brusselse Heizel. Dat dat niet tot een schizofrene luisterervaring leidt, komt doordat deze mannen niet ineenduiken bij begrippen als experiment of improvisatie. Niet voor niets drukken ze ook buiten Stadt hun stempel op het vaderlandse muziekbedrijf, met aandelen in beyond-jazzgroepen zoals De Beren Gieren, BeraadGeslagen of Black Flower. Tellen we gastrollen mee, dan reikt hun agglomeratie al tot aan Roland Van Campenhout, PJDS en Tiny Legs Tim.

Nog dit over de plaat. Als we volledigheidshalve de namen Pink Floyd en Can droppen, begint u misschien te denken: ‘moeilijk’ groepje. Vergewis u er dan van hoe Fluid Is Grand – voordat zanger-toetsenist Fulco Ottervanger die plattegrond terugvindt – linea recta op volbloed pop afstevent. Afsluiter Daily Comment is zowel in tijd als structuur het kernachtigste nummer, en kernachtigheid is na alle voorafgaande kunst- en vliegwerk een eigenschap die There Is / Nothing Twice goed in balans brengt.

Een plaat waarover genoeg, maar niet te veel is nagedacht. Doe ze uzelf cadeau.

Streamtips: Nothing Twice // Amplified // Thuissfeer

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content