Reissue: het verzamelde werk van Regional Garland

Regional Garland geldt als een van de best bewaarde geheimen uit de soul. Platenlabel NowAgain probeert Garland uit de obscuriteit te halen met een reissue van zijn beste werk.

Regional Garland

Mixed Sugar – The Complete Works 1970-1987 ***

Soul

WAT?

Het verhaal gaat dat Regional Garland eigenlijk Reginald had moeten heten, maar dat de tante die hem zijn naam gaf met een Southern accent sprak – een accent dat het ziekenhuispersoneel in Flint, Michigan kennelijk níét machtig was – zodat Reginald op de geboorteakte dus Regional werd. Nu is Regional nog geen Werenfried, maar echt wervend kun je de naam niet noemen. Voorspellend bleek hij des te meer, want ondanks bakken muzikaal talent en een falsetstem uit de duizend zou Garlands faam als zanger en songschrijver altijd een beetje regional blijven. Anders gezegd: ’s mans renommee beperkt zich tot Flint, Michigan en belendende percelen. En dat terwijl hij een hoop puike soulnummers geschreven heeft, eerst als broodschrijver voor allerlei vocal groups in zijn hometown, later als aanvoerder van groepen als The Vandelles, Mickey and the Playboys, The Symbolics, 21st Generations en – wellicht de meest succesvolle – Mixed Sugar. Deze compilatieplaat verzamelt zijn vroegste succesjes als songleverancier, de demo’s die hij opnam voor soulimpresario Jerry Butler en zijn latere werk.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Het viel niet mee om op te boksen tegen de suprematie van Stax, en al zeker niet die van Motown in Detroit, die ándere motor city. En dus ruilde Garland zijn compromisloze soulfunk in de jaren zeventig en tachtig in voor een toegankelijker blaxploitation-geluid, dat zelfs flirtte met disco en r&b – zie novelty songs als The Disco Jam Bam Bam. Het leverde hem zelden nationale, laat staan internationale aandacht op, maar hij toerde in de jaren zestig en zeventig toch maar mooi in het gezelschap van onder meer The Shirelles, James Brown, Ike & Tina Turner en The Ronettes.

EN VANDAAG?

Geen enkel zichzelf respecterend soulmagazine of -weblog gaat voorbij aan deze release. Onder soul brothers is Regional Garland dus al behoorlijk gerehabiliteerd, nu nog onder de rest van de wereldbevolking.

CUI BONE?

Eén man was zes jaar geleden al een liefhebber van Regional Garland en samplede voor een duet met Mary J. Blige de hoornsectie uit zijn I Need Love: Sean Combs ofte P. Diddy.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content