Reissue: Carole King – The Legendary Demos

Carole King schreef als ghostwriter enkele van de grootste pophits aller tijden. ‘The Legendary Demos’ verzamelt enkele van die monsterhits samen met solowerk van La King.

Carole King – The Legendary Demos ***Pop

Hear Music

WAT?

De meesten kennen Carole King natuurlijk van ‘Tapestry’, de million seller waarmee ze haar solocarrière in 1971 een kickstart gaf van heb-ik-jou-daar. Maar behalve popquizfanaten en muziekjournalisten – de triestige lui, kortom, die hun sociale leven integraal opofferen aan muzikale zelfstudie – zijn er maar weinig mensen die weten dat mevrouw King ook een vaak geconsulteerde ghostwriter is. Met name in de jaren zestig schreef ze samen met haar halve trouwboek Gerry Goffin de ene pophit na de andere. Van Bobby Vees ‘Take Good Care’ of ‘My Baby over Pleasant Valley Sunday’ van The Monkees tot ‘Crying In The Rain’ van The Everly Brothers: het altijd lofwaardige Ace-label verzamelde al die klassiekers de voorbije jaren op drie uitstekende compilaties. En nu krijgen we dankzij ‘The Legendary Demos’ voor het eerst een tiental van die hits in hun primitiefste vorm te horen: zoals Carole King ze met een beperkt instrumentarium en zonder ingewikkelde arrangementen opnam voor de artiesten die er in haar plaats een hit mee scoorden. Nog op de tracklist vinden we enkele songs die later op ‘Tapestry zouden’ belanden – waaronder de classic ‘You’ve Got A Friend’ – wat van ‘The Legendary Demos’ de missing link maakt tussen haar anonieme songschrijversbestaan in de sixties en haar succesvolle solojaren in de seventies.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Carole King is een van de weinige vrouwen die ooit werd opgenomen in de Songwriter Hall of Fame. En de producer van ‘Tapestry’ gaf deze demo’s ooit nog als didactisch materiaal aan de jonge Randy Newman.

EN VANDAAG?

Op de postume plaat van Amy Winehouse stond onder meer een cover van ‘Will You Love Me Tomorrow’, origineel geschreven voor The Shirelles: de sixtiescatalogus van Carole King blijft dus ook vijftig jaar later hot hot hot.

CUI BONE?

Al wie ooit een song van Carle King opnam, is er beter van geworden: van Aretha Franklin en Gene Pitney over Cher en Irma Thomas tot The Turtles en The Monkees.

Vincent Byloo

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content