Nieuwe plaat van GOOD Music met Kanye West

Kanye West zet zijn entourage in de vitrine met een blockbuster van een mixtape: de special effects mogen er wezen maar de bijrollen zijn van karton.

Kanye West, slaapt die mens ook af en toe? Twee jaar terug beloonden we zijn magnum opus My Beautiful Dark Twisted Fantasy hier met drie sterren, amper een jaar later was daar al zijn op de testosteronmeter diep in het rood piekende bromance met Jay-Z, Watch the Throne, en nu is er de mixtape Cruel Summer van GOOD Music, platenlabel en collectief. Er hoort ook een kortfilm bij.

Let wel: dit is niet de nieuwe Kanye West-plaat – die zou later dit najaar volgen – eerder een excuus om het samen het met de huismakkers eens lekker breed te laten hangen. In totaal 22 grote en minder grote namen passeren de revue, van Big Sean, Pusha T en John Legend, tot Jay-Z, Ghostface Killah en R. Kelly, die samen met de grote ringmeester himself de spits mag afbijten in To the World. Een opgestoken middenvinger aan da world, want Kanye doet het my way or the high way. Hoe, wat, waar precies? Geen flauw idee, wel dat Yeezy een nieuw stulpje voor zijn homecinema nodig heeft: ‘I need a new crib to hold my plex.’ Is de zelfverklaarde god van de rap al vergeten dat hij vorig jaar acte de présence gaf tijdens de eerste Occupy Wall Street-protesten?

Anarchie is ver te zoeken op Cruel Summer, of het zou van Hudson Mohawke moeten komen. De jonge Schotse producer – zijn album Butter uit 2009 klinkt nog steeds lichtjaren vooruit – mag hier voor het eerst meespelen in de kampioenenklasse en airbrusht zijn stempel onder meer op Mercy, een op drive-by-snelheid ingesteld gedachtegangetje over Lamborghini’s en de bijbehorende goudzoekers in de passagierszetel. Geestige dancehallsample trouwens. Tijdens Bliss mag Hud Mo zijn glossy klankpalet uitsmeren over de soulvocalen van John Legend en Teyana Taylor. R&b uit een aparte dimensie.

Het andere zwaargewicht aan de knoppen heet Hit Boy, de man die Kanye & Jay-Z de beat voor Niggas in Paris schonk. Zijn Timbaland-achtige precisiebombardementen treffen doel tijdens het nerveuze Cold en hoogtepunt Clique, waarin Kanye pronkt met zijn vriendin: ‘My girl’s a superstar / all from a home movie.’ Die girl is Kim Kardashian, realitystarlet die zelfs naast Astrid Bryan een ijdele opblaasbarbie lijkt. Haar bekendheid dankt ze aan een sekstape. Het past in het plaatje van Kanye de prins die zelf het hardst in zijn hiphopsprookje gelooft. ‘I believe there’s a god above me / I’m just the god of everything else’ laat hij enigszins krom optekenen in het old school klinkende New God Flow. Met een hofhouding mindere sterren naast je is het makkelijk schitteren.

Jonas Boel

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content