Regisseur James Toback door 38 vrouwen beschuldigd van aanranding

© REUTERS

Bijna veertig vrouwen beschuldigden regisseur James Toback in Los Angeles Times van hen te hebben aangerand. De scenarist en cineast ontkent zelf in alle toonaarden en zegt de vrouwen ‘hoogstens voor vijf minuten te hebben ontmoet.’

Los Angeles Times bracht maandag de verhalen van 31 vrouwen, die scenarist en regisseur James Toback allemaal beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In totaal zouden 38 vrouwen hem beschuldigen.

Het patroon van hun getuigenissen komt sterk overeen. Toback zou vrouwen op straat hebben benaderd in New York met de belofte dat hij iets kon betekenen voor hun carrière. Vervolgens gingen de ontmoetingen de seksuele toer op, in enkele gevallen zou hij hebben gemasturbeerd.

‘Hij zei dat hij wilde masturberen terwijl hij me in de ogen keek en ik in zijn tepels kneep’, zegt actrice Echo Danon, een van de getuigen. Toback ontkent in alle toonaarden en stelt dat hij de vrouwen ‘hoogstens vijf minuten’ zou ontmoet hebben.

Toback is vooral bekend als scenarist van The Gambler met James Caan en de gangsterbiopic Bugsy, waarvoor hij in 1992 werd genomineerd bij de Oscars. Als regisseur is zijn bekendste werk Fingers, de misdaadklassieker met Harvey Keitel in de hoofdrol.

De getuigenissen komen in de nasleep van het seksschandaal rond producer Harvey Weinstein, tegen wie ook al tientallen vrouwen getuigden. Die verhalen zouden bij de vrouwen die door Toback zouden zijn aangerand herinneringen naar boven hebben gebracht, zeggen ze zelf aan Los Angeles Times.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content