Regisseur Jafar Panahi vrijgelaten uit Iraanse cel

De Iraanse regisseur Jafar Panahi is na meer dan twee maanden vrijgelaten uit de cel. Een week geleden ging hij nog in hongerstaking uit protest tegen zijn opsluiting.

De Iraanse filmmaker Jafar Panahi is terug op vrije voeten, nadat hij meer dan twee maanden in de cel heeft gezeten in zijn thuisland. De gerenommeerde regisseur ging vorige week in hongerstaking als protest tegen zijn opsluiting en werd na een borgsom van 200.000 dollar vrijgelaten.

Panahi werd in maart gearresteerd omdat hij een film zou willen maken over de controversiële presidentsverkiezingen in Iran vorig jaar, waarbij de filmmaker de kant van de oppositie koos. Hij moest de afgelopen weken in de jury van het filmfestival van Cannes zetelen, maar kon daar dus niet aanwezig zijn.

Eerder hadden al enkele Franse ministers, Panahi’s landgenoot en collega-regisseur Abbas Kiarostami, en actrice Juliette Binoche een oproep gedaan om de filmmaker vrij te laten. Veel van Panahi’s films focussen op de sociale problemen van vrouwen in het conservatieve en islamitische Iran, en mogen dus niet vertoond worden in het land.

Sanne Jehoul

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content