Regisseur Chris Marker overleden

De geheimzinnige Franse filmmaker Chris Marker is overleden. De regisseur van onder meer ‘La jetée’ en ‘Sans soleil’ werd 91 jaar oud.

Chris Marker, die gisteren nog zijn 91ste verjaardag vierde, is overleden. Het nieuws werd op Twitter bekendgemaakt door Gilles Jacob, directeur van het filmfestival van Cannes.


De regisseur stond bekend als de meest raadselachtige figuur van de Franse cinema. Die reputatie had hij niet alleen verkregen door illustere films als ‘La jetée’en ‘Sans Soleil’, maar vooral door zijn hardnekkige gewoonte de media te schuwen. ‘Het publiek heeft aan mijn films meer dan genoeg’, meende hij. Als de regisseur zich niet verstopte achter talloze filmische alterego’s, dook hij in de kranten op als een cartooneske oranje kat. Foto’s van de filmmaker zijn er dan ook nauwelijks.


Marker werd op 29 juli 1921 geboren als Christian François Bouche-Villeneuve in Neuilly-sur-Seine. Zelf beweerde hij in interviews van Mongolië te zijn, andere bronnen melden dan weer dat hij geboren zou zijn in het Parijse Belleville.

Hij begon zijn carrière als journalist, essayist en fotograaf en ging pas na de Tweede Wereldoorlog als filmmaker aan de slag. In 1962 verwierf hij bekendheid met ‘La jetée’. De prent, die uit een reeks statische zwart-witbeelden bestaat, is een sciencefictionfilm die tegelijkertijd filosofeert over de vergankelijkheid van de tijd. Het was de inspiratiebron voor Terry Gilliams’ ‘Twelve Monkeys’.


Later maakte Marker vooral furore met intrigerende documentairefilms als ‘Sans soleil’ en ‘Le fond de l’air est rouge’. (AVL)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content