Recensie: No

Na Tony Manero en Post-Mortem beëindigt de Chileen Pablo Lorrain zijn trilogie over het Pinochet-tijdperk in stijl met dit puike politieke drama over het referendum dat in 1988 het begin van het einde betekende voor de militaire junta alginds.

Protagonist is Rene Saavedra, een jonge reclameboy die aanvankelijk tegen zijn zin wordt ingehuurd om de campagne tegen Pinochet te leiden maar met zijn frisse, plat commerciële promospots het ‘No’-kamp zelfs tot verbazing van de verzamelde oppositie doet winnen.

Om het tijdperk te recreëren en de nieuwsbeelden van toen perfect in het op feiten gebaseerde drama te integreren bezigt Lorrain het video- en 4/3 formaat van toen, waardoor alle suspense en sentiment in een passend ‘lelijk’ eighties jasje wordt gestoken. Bovendien kan hij met Gael Garcia Bernal rekenen op een uitstekende leading man die niet zozeer uit idealisme maar veeleer uit pragmatisme de dictatuur omver helpt werpen met politieke spots die eruit zien als MTV-clips voor een foute boysband uit de late jaren tachtig.

Een intelligent, energiek verteld en suspensevol drama over mediamanipulatie, engagement, vrije meningsuiting en de maakbaarheid van de maatschappij met Generaal Pinochet loerend op de achtergrond.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content