Recensie: Lawless

Met The Road-regisseur John Hillcoat, scenarioschrijver Nick Cave en goed volk als Tom Hardy, Jessica Chastain, Gary Oldman en Guy Pearce op de titelrol was het zo reikhalzend uitkijken naar Lawless dat een mens er bijna een stijve nek aan overhield.

Helaas is de verbeelding – zoals wel vaker in het leven – mooier dan de werkelijkheid, wat niet alleen met Cave’s schematische script te maken heeft maar vooral ook met de digitale fotografie die zo hyperrealistisch oogt dat ze alle poëzie en textuur aan Hillcoats beelden onttrekt.

Centraal in dit kaleidoscopische misdaaddrama staat de Bondurantclan, die tijdens de Drooglegging een illegale handel in alcohol opzet en daardoor de sadistische G-man Charlie Rakes (Guy Pearce) achter zich aan krijgt.

Dat zorgt algauw voor de nodige intriges à la Thieves Like Us en Bonnie & Clyde-achtige gewelduitbarstingen, met Shia LaBeoeuf als de jongste Bondurant die zijn oog laat vallen op een vroom dorpsmeisje (Mia Wasikowska), Tom Hardy als de oudere machobroer die meer knok- en schietpartijen overleeft dan Raspoetin indertijd en Guy Pearce als een soort protonazi en nemesis met dienst.

Het testosteron spat in deze viriele familiekroniek dan ook in alle richtingen van het HD-scherm af, al tekent Hillcoat tussen alle bootlegging- en public enemy-clichés door gelukkig ook voor een aantal zwierige actiescènes en een scheut innerlijke dramatiek.

Geen slechte film en best onderhoudend maar niet die welgemikte uppercut waarna men – zeker Hillcoats triomfen met The Proposition en The Road – stiekem op had gehoopt.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content