Recensie Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel
Vermakelijke documentaire over de man achter de bunnies.
Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel ***
Brigitte Berman met Hugh Hefner, Gene Simmons, Jesse Jackson, Tony Curtis, James Caan, George Lucas, e.a.
De zijden pyama, de hedonist, de eeuwige vrouwengek: zo kennen we Hugh Hefner, de invloedrijke uitgever en tevens de drijfveer achter het blootblad Playboy. In de vermakelijke docu ‘Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel’ van Brigitte Berman wordt dat eenzijdige beeld genuanceerd. Wat de biografie toont is een diepgravende en anekdotische kijk op het leven van de man achter het magazine dat nooit van enige controverse gespeend is geweest.
Met minimale budgetten stampte de zoon van een stel puriteinse ouders in het begin van de jaren ’50 een gedurfd tijdschrift uit de grond bestaande uit illustraties en tekeningen van sexy vrouwen maar ook journalistiek objectieve en baanbrekende artikels. De naaktfoto van filmicoon en beauty queen Marilyn Monroe op de middenpagina van de eerste editie, zorgde ervoor dat het blad als zoete broodjes over de toonbank rolde. Ondanks de seksueel repressieve en oerconservatieve ‘mindset‘ van de fifties groeide het blad uit tot een instant succes, dat een verlengde kreeg met de lancering van Hef’s persoonlijke televisieshow ‘Playboy Penthouse’ – waarvoor hij onder meer gasten als Lenny Bruce, Nat King Cole Jr. en Ella Fitzgerald uitnodigde in een penthouse in Chicago, alsook de vele nachtclubs en jazzfestivals die als paddenstoelen uit de grond schoten.
Bergman wisselt boeiende archiefbeelden af met verhelderende interviews met onder anderen Gene Simmons, Jesse Jackson, Tony Bennett, wijlen Tony Curtis, George Lucas en de hem eeuwig dankbare acteur James Caan, een frequente Mansionbezoeker. Ook Hefner himself komt als verteller uitgebreid aan bod. Met een combinatie van nieuwsgierigheid en zelftrots zie je hem door zijn schetsboeken bladeren. EEn bewijs dat hij evenveel om de historische waarde van zijn blad geeft, als om de cupmaat van zijn Playmates.
De grootste verdienste (en revelatie) van deze documantaire is dat hij een heel andere kant toont van de tachtigjarige pionier die doorgaans door paparazzi met drie tot wel zeven vrouwen tegelijk wordt gespot in decadente discotheken, op wilde parties of in zijn persoonlijke Playboy Mansion. Achter dat ‘bunniemasker’ schuilt immers een welbespraakte activist, een verdediger van de burgerrechtenbewegingen, een onbetwiste voorvechter van de seksuele vrijheid én een onvervalste romanticus. Met zijn Playboy Filosofie doorbrak Hefner immers de traditionele sekspatronen en hakte hij in op de pilaren van de samenleving – het huwelijk en het gezin – en legde hij het schoonheidsideaal waarmee vrouwen tot op de dag van vandaag nog worstelen, vast op papier.
Toch krijgen we bij momenten ook Hef’s onlosmakelijk verbonden dark side te zien. Collega’s morren over zijn veelvuldig gebruik van dedexine, een legale drug die dient om lange nachten te kunnen doorwerken. Maar critici die van mening waren dat Hefner niet de Messias of de pionier was van het vrije denken worden in de documentaire bijna gereduceerd tot inferieure tegenstanders (feministe Gloria Steinem weigerde zelfs om deel uit te maken van de film). De stem van talkshowhost Dennis Prager, die in zijn radiouitzendingen gekant was tegen de seksuele revolutie die Hefner ontketende, alsook die van talloze feministen, religieuzen en censors die zich verzetten tegen het beeld van de vrouw als lustobject, mochten wat minder beknopt vertegenwoordigd worden. Met andere woorden, er mocht wat meer met scherp worden geschoten.
‘Hugh Hefner : Playboy, Activist and Rebel’ hoeft al bij al niet veel truukjes boven te halen om een absorberend verhaal te vertellen. Hefner is en blijft immers een van de actiefste nastrevers van de American Dream. Zelfs al was die droom voor vele conservatieven een nachtmerrie.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Andreas Ilegems
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier