Recensie ‘Fury’: Harde oorlogsfilm

'Fury' met Brad Pitt. © gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Gruwel en machismo regeren in David Ayers’ forse oorlogsdrama over een Amerikaans tankcommando dat anno 1945 door de ruïnes van nazi-Duitsland dendert. Met Brad Pitt en Shia LaBeouf.

Fury

David Ayer met Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf

In tegenstelling tot gelijkaardige Hollywoodfilms van weleer als Kelly’s Heroes (1970) of The Big Red One (1980) oogt alles stukken rauwer, bloederiger en wellicht ook realistischer. Maar wat lange tijd een intense en viriel geregisseerde helletocht is – alleen al die danteske openingsscène tussen de brandende tanks en uiteengereten lijken! – ontspoort in de slotact toch weer tot een cartoonesk staaltje patriottisme.

Aanvoerder Wardaddy (Pitt in gekwetste-machomodus) mag de obligate speech afsteken, de rookie (Lerman) blijkt zowaar tóch een echte vent en het vijfkoppige bataljon mag nog even een intiem moment in zijn tank beleven, al staan er driehonderd razende SS’ers voor hun vizier.

Van een consequente, genuanceerde of humanistische visie op oorlog en geweld kun je Ayer, ex-militair en maker van gespierde machokronieken als Harsh Times (2005) en End of Watch (2005), dan ook bezwaarlijk verdenken. Maar hij weet wél hoe hij je bij het nekvel door de smurrie moet sleuren en doet dat met een franjeloze maar efficiënte en overzichtelijke pantserregie.

Meer Milius dan Spielberg, en dus meer spieren dan hersens, al komen de klappen van Ayers Band of Brothers tenminste aan.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content