Recensie ‘Clouds of Sils Maria’: Mooie metafilm

Kristen Stewart in 'Clouds Of Sils Maria'. © gf
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Vooral Kristen Stewart springt in het oog in dit meladrama van de Franse regisseur Olivier Assayas over de kleine en grote tragedies van het actrice zijn.

Clouds of Sils Maria

Olivier Assayas met Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz

Met deze mooie, intelligente metafilm over de kleine en grote tragedies van het actrice zijn begeeft Olivier Assayas zich ergens in het niemandsland tussen All about Eve en Bergmans Persona. Maar dan zonder het heerlijke venijn van de eerste en zonder de psychologische agonie van de laatste.

Juliette Binoche speelt een ouder wordende actrice die wordt gevraagd om het stuk te hernemen waarmee ze dertig jaar geleden doorbrak. Alleen moet ze deze keer de oudere vrouw spelen in plaats van de slinkse ingénue, wat de nodige fricties met haarzelf, haar loyale, jonge persagente (Kristen Stewart) en haar zelfingenomen opvolgster (Chloë Grace Moretz) teweegbrengt.

Grote kunst, waaraan Assayas hier zonder veel pathetiek hommage brengt, is dit melodrama geenszins, maar de actrices zijn prima (vooral Stewart springt in het oog) en de intriges worden trefzeker in scène gezet, met het Zwitserse skioord Sils Maria als statig decor, een plek waar de wolken zich als een slang door de bergen kronkelen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content