Raoul Servais wint carrièreprijs op animatiefilmfestival Zagreb

© gf

Vanavond ontvangt Belgisch animatiefilmmaker Raoul Servais (88) de carrièreprijs op het animatiefilmfestival Animafest in Zagreb. Terecht, want hij is ‘één van de belangrijkste vernieuwers en vertegenwoordigers van existentiële animatie’, volgens Animafest.

Vanavond mag Raoul Servais officieel de carrièreprijs in ontvangst nemen op Animafest, één van de vijf belangrijkste animatiefilmfestivals ter wereld. Hiermee komt de 88-jarige filmmaker op de lijst te staan naast andere filmmakers als Norman McLaren, Chuck Jones, Jan Svankmajer, Paul Driessen, Hayao Miyazaki en Michel Ocelot. In de Kroatische hoofdstad staat ook nog een retrospectieve met negen films van Servais en een lezing over zijn werk op het programma.

‘Stilistisch een heel divers auteur die heel vroeg ontdekte wat de mogelijkheden van digitale technologie waren’

Volgens de jury van het Animafest is Raoul Servais ‘stilistisch een heel divers auteur die het aandurfde om live action en animatie te combineren en heel vroeg ontdekte wat de mogelijkheden waren van digitale technologie.’ Servais won in 1979 de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes met zijn kortfilm Harpya’ en was de eerste Vlaming die de grote prijs voor beste short feature wegkaapte op het Filmfestival van Venetië. Op de allereerste editie van het Animafest in 1972 won hij in de categorie kortfilm met Operation X-70′.

De wereld van Raoul Servais

Servais stelde in oktober vorig jaar op het Film Fest in Gent zijn laatste kortfilm Tank’ voor, een vrije interpretatie van de slag aan de Sonne. Op hetzelfde moment vond de tentoonstelling ‘De wereld van Raoul Gervais: vroeger – nu – straks’ plaats over de indrukwekkende carrière van Servais. Want hoewel vooral bekend om zijn kortfilms, is hij ook de stichter van het eerste officieel onderricht in de animatiefilm van Europa en erelid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten in België.

Deze zomer beëindigt hij zijn nieuwe vierdelige TV-filmproject Duiven’, dat zal gaan over de traumatische ervaringen van de soldaten aan het front tijdens de Grote Oorlog. (OV)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content