Programma Filmfestival Gent bekendgemaakt

De 38ste editie van het Filmfestival Gent toont 111 langspeelfilms, naast een zeer uitgebreid randprogramma, en ontvangt een reeks sterren uit de filmwereld.

Er worden iets meer langspeelfilms dan vorig jaar getoond, maar het festival wil in de toekomst inzetten op films buiten de festivalperiode en de randevenementen. Dat benadrukken artistiek directeur Patrick Duynslaegher en gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle (en niet Debrulle). Vanaf volgende week wordt One Shot Cinema gelanceerd, een maandelijkse festivalfilm in KASKcinema. Het retrospectief programma focust dit jaar op Ingmar Bergman. De televisieserie “Mildred Pierce” wordt
op het witte doek getoond, naast tientallen kortfilms en documentaires.

Tentoonstellingen gaan door in het Provinciaal Centrum Caermersklooster (Ingmar Bergman) en Museum Dr. Guislain (Gevaarlijk Jong). Kunstencentrum Vooruit verkent raakvlakken tussen cinema, mediakunst, performance en muziek met Almost Cinema Parcours. Er zijn dit jaar opmerkelijke gasten aangekondigd. De openingsfilm
“Tinker, Tailor, Soldier, Spy” wordt bijgewoond door regisseur Tomas Alfredson (en niet Alfredsons). Op de gastenlijst staan verder onder meer Miranda July (“The Future”), Seth Rogen (“50/50”) en Isabelle Huppert (“Mon Pire Cauchemar”).

De Canadese regisseur-producer Norman Jewison neemt een Joseph Plateau Honory Award in ontvangst. Dertien films, waaronder drie Belgische en een co-productie, dingen mee naar de Grote Prijs voor de Beste Film en de Georges Delerue Award voor Beste Muziek. Er zijn nog vijf andere competities. De elfde World Soundtrack Awards worden op 22 oktober uitgereikt.

Het Filmfestival Gent loopt van 11 tot 22 oktober. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content