Producent ‘Welp’ zoekt geld voor Belgische Pussy Riot-docu

© Reuters

Samen met regisseuse Saddie Choua en executive producer Sabine Groenewegen zoekt producent Potemkino via crowdfunding naar sponsors voor een Belgische documentaire over de Russische protestgroep Pussy Riot.

Samen met regisseuse Saddie Choua en executive producer Sabine Groenewegen zoekt producent Potemkino naar sponsors voor een Belgische documentaire over de Russische protestgroep Pussy Riot. Ze zoeken zo’n 18.000 euro via crowdfunding.
Potemkino zocht eerder al via deze weg naar geld voor de horrorfilm ‘Welp’, die nog volop in productie zit. De producent slaagde er toen in 35.000 euro op te halen bij zijn fans. Met de documentaire ‘The Pussy Riot Guide to Feminism’ hoopt het nu op hetzelfde succes.

Campagne uitgesteld
“We wilden het project eerst symbolisch op 8 maart starten, naar aanleiding van internationale vrouwendag”, vertelt Sabine Groenewegen, executive producer van de documentaire. “Maar in samenspraak met Indiegogo, de website waarop we het project lanceren, hebben we besloten de campagne pas eind maart te lanceren zodat we er meer gewicht kunnen onderzetten.”

Wie het project financieel steunt, kan zich verwachten aan leuke extra’s. “Naar gelang het bedrag dat je sponsort, bieden we exclusieve previews aan, krijg je een producer credit of word je uitgenodigd op een private screening”, verduidelijkt Groenewegen.

Meer dan anti-Poetin
De leden van Pussy Riot zullen zelf aan het woord komen in de documentaire. Het is het eerste filmproject waaraan de vrouwen meewerken. “We gaan in op hun feministische motieven en hun verzet tegen alle vormen van onrecht. We willen vooral een genuanceerder beeld brengen van het anti-Poetin-imago dat Pussy Riot toegeschreven krijgt.”

In december kwamen twee leden van de protestgroep vrij na bijna twee jaar opsluiting in een Russisch strafkamp. Op de Olympische winterspelen in Sotsji wilden zes leden een protestoptreden geven om de aandacht te vestigen op de Russische mensenrechten, maar daar stak de politie een stokje voor. Ze gebruikten zwepen en pepperspray tegen de bandleden zodat het protest niet kon plaatsvinden.

Regisseuse Saddie Choua debuteerde in 2006 met ‘My sister Zahra’, waarin ze het verhaal vertelt van haar lesbische zus in de Marokkaans allochtone wereld. In 2012 portretteerde ze drie vrouwen die migreerden naar Europa. (FL)

– De documentaire kan financieel ondersteund worden via thepussyriotguidetofeminism.net –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content