Première kunstsatire ‘(untitled)’ in Leuven

Wat is kunst? CinemaZED-bezoekers kennen binnenkort het antwoord.

Da Vinci, Rubens en Delacroix wisten het antwoord, Duchamp en Warhol wilden het wel eens weten en vandaag weet bijna niemand het nog. Nee, het gaat hier niet om de laatste editie van The Secret, maar wel om de vraag “Wat is kunst?”. In een tijd waarin deze vraag zo goed als onoplosbaar is geworden, besluit CinemaZED wat olie op het kunstfilosofische vuur te gooien door een filmreeks te organiseren rond dit thema. De ambitieuze Leuvense cinema, bekend van het filmfestival Docville, pakt uit met een programma van kunstgerelateerde films.

De eerste film in dat programma is de Belgische première van de komedie (untitled) van Jonathan Parker. De regisseur, zelf incrowd van het kunstwereldje, levert in deze film een scherpe satire op de opgeklopte dweperij en hypocrisie die maar al te aanwezig is in artistieke middens. Ironisch genoeg kon kaapte de experimentele muziek van David Lang – het object d’art waar de film om draait – een Pulitzer Prijs weg, en biedt de film verder een platform voor de werken van Kyle Nyg. Ironie en sérieux liggen duidelijk nooit ver uit elkaar in de kunstwereld.

Wie deze première wil bijwonen, moet morgen 3 november afzakken naar Leuven. Andere films die nog vertoond zullen worden binnen deze reeks zijn de documentaire My Kid Could Paint That en Art School Confidential van Terry Zwigoff. De laatste film die zich in het kunstdebat mag mengen is Exit Through the Gift Shop van street artist Banksy. Wie dus op een onderhoudende manier het één en ander wil horen over de laatste nieuwe denkbeelden in het artistieke landschap, kan van 3 tot 15 november terecht in CinemaZED.

Dieter Brusselaers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content