Portugese filmmakers stellen ultimatum aan overheid

De Portugese cinema is op sterven na dood. Verschillende filmmakers zetten via een petitie de overheid het mes op de keel om verandering af te dwingen.

Regisseurs Miguel Gomes, João Canijo, Gonçalo Tocha, João Pedro Rodrigues en João Salaviza behoren tot de 21 filmmakers die met de petitie ‘Portugese Cinema: een ultimatum aan de overheid’ de lamentabele toestand van de Portugese filmindustrie willen aankaarten. Ten spijt van het winnen van internationale prijzen ligt de filmproductie in Portugal zo goed als stil. “Het leven van de Portugese cinema staat op het spel”, declameert de petitie. Van de subsidies die in 2010 en 2011 werden aangekondigd is nog steeds niets in huis gekomen.

eisen

De filmmakers zijn het nu meer dan beu en confronteren de overheid met hun vereisten. Daarom vermelden ze vier eisen in de petitie die ze graag zien gerealiseerd worden.

1. De overheid moet een noodoplossing zoeken voor de lamentabele financiële status van het film- en audiovisueel instituut van Portugal, zodat het zonder hinder haar taak kan uitvoeren.

2. Normalisering van de uit 2011 daterende aankondigingen van het Staatsdepartement van Cultuur.

3. De definitieve versie van de nieuwe filmwet, en een datum wanneer die wordt goedgekeurd en gepresenteerd aan de regering.

4. De nieuwe wet moet alle investeringen en subsidies, aan bedrijven en instanties die in de filmwereld opereren, officieel maken en de regels in verband met het toewijzen van geldbedragen versterken door publiek onderzoek dat geleid wordt door onafhankelijke jury’s. (JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content