Pools Hooggerechtshof weigert uitleveringsprocedure regisseur Roman Polanski te heropenen

Roman Polanski © Belga Image

Het Pools Hooggerechtshof heeft dinsdag geweigerd om de uitleveringsprocedure van de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski aan de Verenigde Staten weer op te starten. Het Amerikaanse gerecht wil de regisseur vervolgen voor de verkrachting van een minderjarige in 1977. Hiermee komt definitief een einde aan de in 2014, op vraag van de Amerikanen, opgestarte procedure.

Washington vroeg in 2014 om de uitlevering van de nu 83-jarige filmmaker, bekend van onder meer Rosemary’s Baby’ en ‘The Pianist’, toen hij opvallend opdook in Warschau. Hij leeft in Parijs maar heeft ook een appartement in Krakau.

Een rechtbank in Krakau wees de uitlevering op 30 oktober vorig jaar af. Het openbaar ministerie legde zich daar in eerste instantie bij neer. Maar eerder dit jaar besliste minister van Justitie Zbigniew Ziobro, die tevens procureur-generaal is, alsnog bij het Hooggerechtshof aan te kloppen om die beslissing te vernietigen. Daar is het Hooggerechtshof dus niet in meegegaan. De zaak draait rond seks die Polanski in 1977 (toen 43 jaar oud) met de dertienjarige Samantha Gailey heeft gehad. De regisseur werd aangeklaagd op basis van vijf beschuldigingen, waaronder verkrachting van een minderjarige. Hij zat 42 dagen in de gevangenis, kwam op borg vrij en kwam met de justitie een schuldbekentenis overeen, waarbij geweldpleging achterwege bleef.

Vlak voor hij een veroordeling en een mogelijke zware straf zou oplopen, vluchtte Polanski in februari 1978 naar Frankrijk. Ziobro meende dat er geen mildere behandeling van de regisseur mocht zijn, gewoon omdat hij een prominent iemand is. “Voor de justitie is iedereen gelijk”.

De rechtbank in Krakau had het uitleveringsverzoek verworpen, onder andere vanwege twijfel dat de Oscarwinnaar in Los Angeles een eerlijk proces zou krijgen. Al die tijd keerde Polanski nooit terug naar de Verenigde Staten. De verdediging had aangevoerd dat het uitleveringsverzoek ongegrond was, gezien de schikking die Polanski met de justitie had bereikt. De man heeft volgens die visie de voorziene straf uitgezeten. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content