Polanski bedankt voor voorzitterschap Césars na controverse

© Reuters

Enkele dagen geleden maakte de organisatie van de Franse nationale filmprijs Césars haar juryvoorzitter bekend: Roman Polanski. Rond die keuze ontstond veel controverse. Met ‘succes’: Polanski heeft nu laten weten zich terug te trekken uit de jury.

De regisseur – zelf achtvoudig Césarwinnaar – werd veertig jaar geleden in Amerika aangeklaagd omdat hij een dertienjarig meisje verkrachtte. Polanski verdween naar Parijs, waardoor hij de rechtszaak tot op de dag van vandaag wist te omzeilen.

Dat de man nu een prestigieuze positie in de Franse filmwereld mag inpalmen, vinden vele mensen ongehoord. Zo reageerde onder andere de organisatie ‘Osez le Féminisme’ furieus. De feministische vereniging begon een petitie tegen Polanski’s voorzitterschap, en schetste al contouren van boycotplannen. Ondertussen verlangden meer dan 61.000 ondertekenaars naar zijn ontslag.

Om de verhitte gemoederen te bedaren, besloot de regisseur van onder meer The Pianist, Chinatown en Rosemary’s Baby zélf om de aangeboden kans niet te grijpen.

Souky De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content