Peter Greenaway verfilmt “Dood in Venetië” in Groot-Brittannië

© Reuters

Voor het eerst in meer dan twee decennia gaat de Britse cineast Peter Greenaway nog eens een film draaien in het Verenigd Koninkrijk.

Ironisch genoeg wordt dat een remake van de beroemde roman van Thomas Mann “Der Tod in Venedig” (1912), zo meldde de avant-gardefilmer in een gesprek met het vakblad Screen.

Protagonist Gustav von Aschenbach stierf al een eerste keer op pellicule in de Dogestad in 1971, in de klassieker “Morte a Venezia” van Luchino Visconti, met Dirk Bogarde als de aan de cholera stervende Aschenbach.

Film over Eisenstein

Greenaway zag, om in het interview niet uitgesproken reden(en), af van zijn voornemen om de film in Italië te draaien. Met het draaiwerk zal in 2014 worden begonnen. Ook de cast is Brits.

Voordat “Venetië” wordt aangesneden, begint Greenaway nog dit jaar aan “Eisenstein in Guanajuato”, over het verblijf van de legendarische (Sovjet-)Russische filmmaker Sergej Eisenstein in Mexico.

De vooralsnog laatste film die de eigenzinnige Brit in eigen land draaide, was “The Cook, the Thief, His Wife and het Lover” uit 1989. Daarna werkte hij vooral op het Europese vasteland, vaak in Nederland en in samenwerking met Kees Kasander.

Zijn “Dood in Venetië” wordt eerder een vervolgfilm dan een remake. De klemtoon komt immers te liggen op de volwassen Tadzio – in de roman de jongeman waarvoor de levensmoede professor von Aschenbach een fatale platonische liefde ontwikkelt. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content