Pedro Almodóvar genoemd in Panama Papers: promotie van nieuwe film ‘Julieta’ geschrapt

Pedro Almodóvar © REUTERS

De alom gelauwerde Spaanse filmmaker Pedro Almodovar heeft aangekondigd dat hij zijn nieuwe film ‘Julieta’ woensdag niet gaat voorstellen in Madrid, nadat zijn naam is opgedoken op de klantenlijst van het Panamese advocatenkantoor gespecialiseerd in belastingontduiking.

“Gezien de prioriteit die gegeven wordt aan zaken die geen verband houden met Julieta, hebben we besloten (…) om de fotosessie en de persvoorstelling morgen te annuleren”, zo kondigde het productiehuis van de broers Pedro en Agustin Almodóvar aan in een mededeling. “We hebben de fotosessie afgelast omwille van de druk, maar we behouden de gesprekken”, zo verduidelijkte Pedro’s broer Agustin iets later op Twitter.

Het schandaal kwam zondag aan het licht met de publicatie, onder meer in Knack, van een internationaal journalistiek onderzoek naar 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, die het bestaan van offshore-vennootschappen aantoonde waarmee tientallen internationale persoonlijkheden aan belastingontduiking doen.

‘Hij was niet op de hoogte’

Volgens de Spaanse onlinekrant El Confidencial, dat een deel van de documenten publiceerde, hadden de broers Almodóvar in 1991 banden met een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden. De documenten tonen niet duidelijk aan of het bedrijf ook over kapitaal beschikte. Agustin verzekerde dat zijn broer niet op de hoogte was van het bestaan van het bedrijf, omdat hij zich “enkel met de creatieve aspecten bezighoudt”. Het bedrijf zou zijn stopgezet omdat het niet strookte met hun manier van werken.

‘Julieta’, met hoofdrollen voor actrices Emma Suarez en Adriana Ugarte, komt vrijdag uit in Spanje. De film gaat over een vrouw wiens 18-jarige dochter zonder uitleg te geven het huis verlaat, en verdwijnt voor een periode van tien jaar.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content