‘Overwinning van Hasta la Vista is een klein mirakel’

‘Het is ongelofelijk. We hadden nooit gedacht te kunnen winnen’, aldus regisseur Geoffrey Enthoven, die met zijn film de publieksprijs van de European Film Awards won.

‘Als elk land stemde voor zichzelf, en zelfs als alle Vlamingen en Belgen stemden voor ‘Hasta la Vista’, zouden we geen enkele kans gehad hebben om te winnen’, legt de Belgische regisseur Geoffrey Enthoven uit. ‘Ik denk dus dat er een klein mirakel is gebeurd.’

Het is niet de eerste bekroning voor de film over drie jonge gasten met een handicap die naar Spanje trekken om er hun eerste seksuele betrekkingen te hebben. Na de release in 2011 won de prent van Enthoven al verschillende prijzen op festivals in Montréal -waaronder de publieksprijs- en in Valladolid. Eerder dit jaar kaapte hij ook de publieksprijs weg in Alpe d’Huez. Ook in de zalen doet de film het goed, met name in Frankrijk en Duitsland.

In de Maltese hoofdstad La Valetta, waar de 25ste editie van de European Film Awards plaatsvond, had ‘Hasta la Vista’ nochtans te duchten concurrentie. Het Europese publiek had de keuze uit twaalf films, met daarbij onder meer ‘The Artist” van Michel Hazanavicius en ‘Intouchables’ van Olivier Nakache en Eric Toledano.

Volgens Enthoven schuilt het succes van de film wellicht in de subtiele mengeling tussen humor en drama. ‘Het is een zeer toegankelijke film voor het publiek, maar die de zwaarste dingen van het leven niet uit de weg gaat.’

De regisseur herinnert zich affiches van Paris Match in de Parijse metro die zegden dat Hasta la Vista ontroerender is dan ‘Intouchables’. Hij voegt eraan toe dat hij al zeer tevreden zou geweest zijn ‘met een tiende van de toeschouwers voor Intouchables’. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content