Oudste regisseur Manoel de Oliveira op 106-jarige leeftijd overleden

Manoel de Oliveira - RTR4VW0M © REUTERS

De Portugese filmregisseur Manoel de Oliveira is op 106-jarige leeftijd overleden. De man was zelfs als eeuweling nog actief als cineast.

De Oliveira was met zijn films een regelmatige gast op de Europese topfestivals. In zijn carrière won hij in Venetië twee Gouden Leeuwen, in 1954 en 2004 (voor “O quinto Imperio”, Het Vijfde Imperium). Zijn eerste langspeelfilm, “Aniki-Bobo”, draaide de auteursfilmer in 1942 (hoewel hij toen al vijftien jaar actief was in de Zevende Kunst), zijn allerlaatste in 2010. In de jaren ’50 stootten zijn filminitiatieven herhaaldelijk op een nee van de censuur onder dictator Salazar.

Zijn bekendste film is “Non, ou a va gloria de mandar (No, or the Vain glory of Command). Werk van de Portugese meester op dvd mét Nederlandse ondertitels is beperkt tot één film: “Vou a casa” (Je rentre à la maison) uit 2001.

De voorbije kwarteeuw werkte De Oliveira nagenoeg steeds met dezelfde acteurs: John Malovich, Catherine Deneuve en Michel Piccoli. Zijn werk kan worden getypeerd als kritisch, historisch, literair en intellectueel doorwrocht. Stilistisch durfde hij al wel eens bij Luis Bunuel aanleunen. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content