Oscarwinnende visuele effectenmaker Grant McCune (67) overleden

Modelmaker Grant McCune, die de visuele effecten verzorgde voor de zomerblockbusters van George Lucas en Steven Spielberg, is deze week op 67-jarige leeftijd overleden aan een slepende ziekte. In 1978 won hij een Oscar voor zijn creatieve werk aan ‘Star Wars: A New Hope’.

‘Star Wars’-veteraan Grant McCune specialiseerde zich in modellen, miniaturen en optische effecten. Hij begon zijn indrukwekkende loopbaan voor Steven Spielbergs technisch hoogstaande monsterfilm ‘Jaws’, die het tijdperk van de zomerblockbuster inluidde en meer dan 100 miljoen dollar opbracht.

McCune was tevens één van de pioniers van Industrial Light & Magic (ILM), het door George Lucas opgerichte filmbedrijf dat de special effects en computeranimatie voor meer dan 200 films heeft verzorgd. McCune mocht de Oscar voor Best Visual Effects in 1978 ontvangen voor zijn effectenwerk aan ‘Star Wars: A New Hope’. Hij werd nog eens genomineerd voor datzelfde beeldje voor ‘Star Trek: The Motion Picture’.

Na het succes van ‘Star Wars’ vervoegde McCune een zekere John Dykstra bij Apogee Productions, de concurrent van ILM. Hier werkte hij o.a. aan ‘Caddyshack’, ‘Big’, ‘Spaceballs’ en ‘Die Hard’. Vervolgens stampte hij zijn eigen bedrijf Grant McCune Design uit de grond, van waaruit hij werkte aan onder meer ‘Batman Forever’, ‘Speed’ en ‘Sphere’.

Grant McCune Design heeft ook baanbrekend modellenwerk verricht voor ‘Alien’ van Ridley Scott, zoals geïllustreerd wordt in onderstaand filmpje van hun officiële website:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Andreas Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content