Oscarwinnende Logorama gratis te bekijken

Logorama is een volledig uit logo’s opgetrokken animatiefilm over de absurde alomtegenwoordigheid van het kapitalisme. Bekijk het hier.

Ronald McDonald is een voortvluchtige crimineel. Twee Michelinmanflikken achtervolgen hem. Ronald lispelt en moordt net als The Joker, op zijn geweer staat ‘RAF’. Ondertussen speelt een verwijfde Mr Proper gids voor Bicfiguurtjes in de Los Angeles Zoo.

Dit is geen neerslag van een delirium. Het is een poging om de waanzin van Logorama te vatten: een volledig uit logo’s opgetrokken animatiefilm over de alomtegenwoordigheid van het kapitalisme. Hij kreeg dit jaar de Oscar voor beste korte animatiefilm. Eerder opende Logorama al het Sundance Film Festival 2010. Vorig jaar was hij te zien in Cannes én Gent, waar het werd vertoond op de Focus Filmdag.

De Franse makers van Logorama vroegen geen toestemming aan de bedrijven om de logo’s te gebruiken. Ze maken dan ook niet meteen reclame voor hun producten. Zo probeert een van de Michelinmanflikken een salade en een flesje water te kopen in een snackbar. Maar op de schermen aan de muur staan alleen fastfood, frisdranken en Bud Light. Product placement, maar dan omgekeerd.

Het achtervolgen van Ronald zorgt voor de nodige suspense, waardoor de kortfilm niet verzandt in een links staaltje propaganda. De makers van Logorama wenden alle Hollywoodtechnieken aan om hun boodschap zo verteerbaar mogelijk te maken. In ware 2012-stijl tonen ze de ineenstorting van onze door multinationals geregeerde wereld.

Check het hier:

Logorama from Marc Altshuler – Human Music on Vimeo.

Sam De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content