Oscars: De pronostiek van Erik Van Looy

In de laatste rechte lijn naar de Oscars polsen we ook naar de favorieten van regisseur Erik Van Looy. Beste film? 12 Years a Slave. ‘Amerika zal iets goed te maken hebben.’ En hij denkt dat The Broken Circle gaat winnen.

BESTE FILM:

Genomineerden: American Hustle, Captain Phillips, Dallas Buyers Club, Gravity, Her, Nebraska, Philomena, 12 Years a Slave, The Wolf of Wall Street

12 Years a Slave maakt het meeste kans om te winnen. Amerika zal wel het gevoel hebben dat het iets goed te maken heeft ten opzichte van de 200 jaar slavernij die ze in voegen hebben gehad. Bovendien is het een zeer goede, krachtige film. Het is een nobele benadering van een onderwerp dat te weinig aandacht heeft gekregen in de (film)geschiedenis en zal de overwinning alleszins niet gestolen hebben.

De grote verliezer zal The Wolf of Wall Street worden. Ik vind het zelf de strafste film van het jaar eigenlijk. Door de controverse rond het onderwerp van de film, zal de film uiteindelijk heel weinig winnen, denk ik. 12 Years A Slave is wel een heel waardige winnaar.

Steve McQueen maakt steeds betere en opvallende films na Hunger en Shame en nu deze film. Hij gaat een grote carrière tegemoet. Ondanks de grote concurrentie dit jaar is het toch verdiend als 12 Years A Slave zou winnen.

BESTE REGISSEUR:

Genomineerden: Alfonso Cuarón, Steve McQueen, David O. Russell, Martin Scorsese, Alexander Payne

Ik denk dat Alfonso Cuarón zal winnen voor zijn film Gravity. De awards op de Golden Globes en de BAFTA’s zijn in ieder geval een goede indicator. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die overwinning niet onterecht zou vinden. Ik ben zelf regisseur en vroeger zag ik allerlei films waarvan ik dacht: die ga ik nooit kunnen maken. Tegenwoordig heb ik al wat meer ervaring op zak en heb ik dat gevoel minder. Gravity is zo’n film waarbij je je afvraagt hoe de regisseur het in godsnaam klaargespeeld heeft. Doorheen de geschiedenis heb je een aantal vernieuwende films gehad die de kijkers vol ongeloof achterlaten. Denk bijvoorbeeld aan Citizen Kane van Orson Welles of Pulp Fiction van Quentin Tarantino. Gravity is misschien niet zo goed als die twee klassiekers, maar bezit wel dat vernieuwende aspect.

Steve McQueen heeft natuurlijk ook een schitterende film gemaakt, maar die heeft nog een lange, veelbelovende carrière voor zich. Ik zie hem in de toekomst dan ook nog veel Oscarwaardige films maken. Voor Cuarón is dit waarschijnlijk het hoogtepunt van zijn kunnen. Ik denk dat de Academy ook zo zal redeneren en de Oscar aan de Mexicaan geeft.

BESTE ACTEUR:

Genomineerden: Christian Bale, Bruce Dern, Leonardo DiCaprio, Chiwetel Ejiofor, Matthew McConaughey

In deze categorie zijn er een aantal factoren die in het voordeel spelen voor Matthew McConaughey. Zo heeft hij heel wat kilo’s kwijtgespeeld voor zijn rol in Dallas Buyers Club, waarin hij een aidspatiënt speelt. Je uithongeren om een zieke te spelen, dat is scoren bij de Academy. Hij is natuurlijk gewoon ongelofelijk goed in Dallas Buyers Club. McConaughey is zowat de man van het moment met ook zijn bijrol in The Wolf of Wall Street en zijn sterke acteerprestaties in HBO-serie True Detective. Wanneer men voor hem stemt, zal dat dus waarschijnlijk niet alleen voor zijn rol in Dallas Buyers Club zijn, maar voor alles dat hij vorig jaar gepresteerd heeft.

Leonardo DiCaprio heeft met The Wolf of Wall Street de rol van zijn leven gevonden. Hij is niet een van mijn van mijn favoriete acteurs. Ik vind dat hij vaak te veel moeite moet doen om zijn personages te brengen, terwijl het bij sommige andere acteurs vanzelf lijkt te gaan. Toch wel heel sterk in The Wolf.

Door de grote concurrentie in deze categorie, ontbreken Tom Hanks (Saving Mr. Banks), Robert Redford (All Is Lost) en Joaquin Phoenix (Her), die ook allemaal schitterende prestaties neergezet hebben.

BESTE ACTRICE:

Genomineerden: Amy Adams, Cate Blanchett, Sandra Bullock, Judi Dench, Meryl Streep

Cate Blanchett. Ik ben geen gokker – mijn geld staat veilig op de bank – maar hier durf ik veel geld op inzetten. Ze heeft ook al heel wat prijzen gewonnen dit jaar. Blanchett staat dan ook heel overtuigend te acteren in Blue Jasmine. August: Osage County met Meryl Streep heeft nog niet echt veel potten gebroken, dus haar zie ik niet direct winnen. De grote tegenstander lijkt mij Amy Adams te zijn. Zij staat ook heel goed te acteren in American Hustle, maar ik zie het beeldje toch naar Blanchett gaan.

BESTE MANNELIJKE BIJROL:

Genomineerden: Barkhad Abdi, Bradley Cooper, Jonah Hill, Michael Fassbender, Jared Leto

Als de beste acteur Matthew McConaughey wordt, moet ook Jared Leto deze krijgen. Ze staan allebei gewoon uitstekend te spelen in Dallas Buyers Club. Hij speelt met heel veel overtuiging de transgender kompaan van McConaughey. Leto is een erg getalenteerd acteur, denk maar terug aan zijn hoofdrol in Requiem for a Dream. Een Oscar lijkt mij hier wel verdiend.

BESTE VROUWELIJKE BIJROL:

Genomineerden: Sally Hawkins, Julia Roberts, Lupita Nyong’o, Jennifer Lawrence, June Squibb

Hier gaat het volgens mij tussen Jennifer Lawrence of Lupita Nyong’o. Beide hebben erg sterke vertolkingen afgeleverd. Jennifer Lawrence is momenteel natuurlijk heel populair in Hollywood. Ze kreeg vorig jaar al een Oscar voor beste actrice in de film Silver Linings Playbook. Wel ongelofelijk dat een 23-jarige al zo’n complexe karakters kan neerzetten, zoals ze dat in American Hustle doet.

Aan de andere kant is dit ook een categorie waar men al eens vaker onbekende acteurs durft te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de Oscar voor beste mannelijke bijrol in 1989, die een toen nog relatief onbekende Denzel Washington in ontvangst mocht nemen voor Glory. Dat zou dus wel eens in het voordeel van Lupita Nyong’o kunnen spelen. Zij was natuurlijk ook wel heel sterk in 12 Years a Slave, dus dat zou ook niet onverdiend zijn.

BESTE BUITENLANDSE FILM:

Genomineerden: The Broken Circle Breakdown, La Grande Bellezza, Jagten, Omar, L’image Manquante

In deze categorie zou mijn stem uiteraard naar The Broken Circle Breakdown gaan. Ik denk en hoop dat ze gaan winnen. De grote tegenstander is natuurlijk La Grande Bellezza, maar dat is op zich nog een haalbare klant. De Italiaanse film zal volgens mij toch niet ieders cup of tea zijn. Deze wordt wel door velen als favoriet beschouwd, maar mijn pronostiek gaat naar The Broken Circle Breakdown. Wanneer Antwerp, mijn favoriete ploeg, tegen bijvoorbeeld Westerlo moet spelen, zal ik ook nooit een negatieve pronostiek uitbrengen. Een beetje bijgeloof misschien. Ik zou dus graag regisseur Van Groeningen op dat podium zien speechen. Het zou ook fijn zijn als Veerle Baetens en Johan Heldenbergh er gewoon mee bij komen staan, dat gebeurt wel vaker in die categorie. Veerle en Johan, gewoon doen! (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content