Oscarpronostiek Wim De Witte: ‘Birdman en Boyhood mogen de prijzen onder elkaar verdelen’

Boyhood © .
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

Nog vier nachten slapen en we weten welke film de opvolger is van 12 Years a Slave. Wim De Witte, programmator van Film Fest Gent, vermoedt dat die eer voor Birdman is weggelegd.

In onze countdown naar de uitreiking van de Oscars, spreekt elke dag een Vlaamse filmkenner zich uit over zijn voorkeuren en verwachtingen. Vandaag kruist Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent, zijn favorieten aan.

BESTE FILM

Genomineerden: Boyhood, Birdman, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, The Theory of Everything, Selma, American Sniper en Whiplash

Wim De Witte
Wim De Witte© Twitter

Moet winnen: Het is moeilijk kiezen tussen Birdman en Boyhood. Ik heb geen echte favoriet, waardoor ze wat mij betreft inwisselbaar zijn. Ze mogen de prijzen onder elkaar verdelen, waarbij Birdman dan de Oscar voor beste film wint.

Wint: Afgaand op de berichten en peilingen van de afgelopen weken tip ik op Birdman. Iñárritus film lijkt het van die van Linklater te halen.

BESTE REGISSEUR

Genomineerden: Richard Linklater, Alejandro González Iñárritu, Wes Anderson, Bennett Miller en Morten Tyldum

Moet winnen: Wel, omdat ik voor Birdman koos bij beste film mag Richard Linklater hier met de eer gaan lopen. Boyhood, die over een periode van twaalf jaar werd gefilmd, is een geslaagd experiment, waarvoor Linklater zeker wel beloond mag worden.

Wint: Ik ben er vrij zeker van dat het een van beide heren zal worden. Ik gok op Linklater.

BESTE ACTEUR

Genomineerden: Michael Keaton, Bradley Cooper, Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne en Steve Carell

Moet winnen: Zonder twijfel Michael Keaton. Zijn stevige terugkeer in een rol die we niet verwachten hadden is echt klasse.

Wint: Ik verwacht ook dat Keaton effectief zal winnen.

BESTE ACTRICE

Genomineerden: Julianne Moore, Felicity Jones, Marion Cotillard, Reese Witherspoon en Rosamund Pike

Marion Cotillard in 'Deux Jours, Une Nuit'.
Marion Cotillard in ‘Deux Jours, Une Nuit’. © Belga

Moet winnen: Als Belg en als steun aan de gebroeders Dardenne kan je niet anders dan hopen dat Marion Cotillard zal winnen. Ik vind het oprecht jammer dat we niet vertegenwoordigd zijn in de categorie van beste niet-Engelstalige film. Laat ons hopen dat Cotillard dat goedmaakt.

Wint: Ik ben genoodzaakt om ook hier Marion Cotillard te zeggen, omdat ik de prestaties van de overige genomineerden niet heb gezien.

BESTE NIET-ENGELSTALIGE FILM

Genomineerden: Ida (Polen), Leviathan (Rusland), Tangerines (Estland), Timbuktu (Mauretanië) en Wild Tales (Argentinië)

Moet winnen: Timbuktu, waarin een dorpje onderdrukt wordt door een islamitische groepering, mag winnen omwille van de grote actualiteitswaarde. De film moet het afleggen tegen Leviathan, maar naar mijn mening is de boodschap van Timbuktu belangrijker.

Wint: Toch denk ik dat het Russische Leviathan wint. Zvyagintsev stopt een heuse culturele en actuele waarde over de Russische politiek in de film en kan daardoor op heel wat Amerikaanse sympathie rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content