Oscargenomineerde Charlotte Rampling: ‘Diversiteitsdiscussie racistisch voor blanke mensen’

© REUTERS

De opschudding rond de Oscars van 2016 heeft een andere wending genomen. Actrice Charlotte Rampling stelde vrijdagochtend op de Franse radio ‘dat de zwarte acteurs misschien gewoon niet goed genoeg waren’.

Met haar rol in het Britse drama ’45 Years’ van regisseur Andrew Haigh wist de 69-jarige Charlotte Rampling een Oscarnominatie in de wacht te slepen voor Beste Actrice. Ze reageerde tijdens een uitzending van het Franse radionetwerk Europe 1 op de recente ophef van de ’te blanke’ Oscars. ‘Dat is racistisch voor blanke mensen’, vertelt Rampling. ‘We zullen het nooit weten, maar misschien waren de zwarte acteurs gewoon niet goed genoeg.’

“Je zal wel altijd te ‘iets’ zijn”

Op de vraag of diversiteitsquota het probleem zouden oplossen, is Rampling formeel: ‘Waarom mensen opdelen in klasses? Deze dagen is iedereen toch min of meer geaccepteerd.’ Niet knap genoeg, te zwart, te blank, … ‘Je zal altijd wel te ‘iets’ zijn’, meent de actrice. Ze wenste geen commentaar te geven wanneer de reporter haar voorlegde dat zwarte mensen uit de filmindustrie zich een minderheid voelen.

De diversiteitsdiscussie ontstond bij de bekendmaking van de Oscargenomineerden. Voor het tweede jaar op rij maakt geen enkele zwarte acteur of actrice kans op het felbegeerde filmbeeldje. Verschillende zwarte filmsterren lieten al weten dat ze de ceremonie niet zullen bijwonen dit jaar. (JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content