Openingsavond Film Fest Gent met ‘I, Daniel Blake’ van Ken Loach: ‘Een verhaal dat we moesten vertellen’
Gouden Palm-winnaar Ken Loach opende de 43ste editie van het Film Fest Gent met het sociale drama I, Daniel Blake.
Ken Loach en Hayley Squires die de Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake hoogstpersoonlijk aan het Belgische publiek komen voorstellen: een dankbaarder begin konden de aanwezigen op de openingsavond van de 43ste Film Fest Gent-editie zich niet wensen.
Bij Loach draait het altijd om de film, niet om wie hem maakt.
Bij een opening hoort natuurlijk een openingsspeech. Daarin vroeg Loach aandacht voor de benarde sociale omstandigheden waarin de – Britse – staat zijn door het noodlot getroffen burgers dwingt, noemde hij de brexit ‘geen eerlijke discussie’, én pleitte hij voor meer erkenning voor filmscenaristen. ‘Hun werk is het begin van elke film’, dixit Loach, die in één adem de prestaties van Paul Laverty prees, de man die hem al 25 jaar scenario’s voorschrijft, waaronder ook dat van zijn jongste film.
De Britse regisseur van Kes, Sweet Sixteen en Raining Stones ontving in Gent ook de Joseph Plateau Honorary Award, een prijs uitgereikt aan zij die een speciale bijdrage leveren aan de kunst van het filmmaken. ‘Hoe blijf je met dezelfde energie en drijvingskracht als in de jaren zestig filmen?’ vroeg artistiek directeur van het Film Fest Gent Patrick Duynslaegher de 80-jarige regisseur bij de overhandiging van de prijs. Ken Loach-gewijs antwoordde hij naast de vraag, en ging hij meteen in op de reden waarom hij het sociaal geëngageerde I, Daniel Blake wilde maken. Bij Loach draait het immers altijd om de film, niet om wie hem maakt. ‘Dit is een verhaal dat we moesten vertellen. Het gaat in zekere zin over de manier waarop we kiezen om samen te leven.’
u003cemu003eI, Daniel Blakeu003c/emu003e bleek de perfecte openingsfilm
En dan was het tijd voor de film zelf, waarin Hayley Squires de rol van Katie vertolkt, een sterke alleenstaande moeder van twee kinderen die haar eigen weg probeert de vinden, ook al wordt dat haar belet door allerlei bureaucratische obstakels en oneerlijkheden. Engagement, bewonderenswaardige acteerprestaties, spitsvondige dialogen: I, Daniel Blake bleek de perfecte openingsfilm, die de oerkracht in zich droeg om het publiek zowel te doen lachen als te doen huilen, en die daarnaast ongeforceerd een pijnlijke politieke kwestie aankaartte.
Loach wilde dat de Gentse toeschouwers de film zouden vóélen. En dat deden ze onherroepelijk.
I, Daniel Blake is vanaf 26 oktober te zien in de Belgische filmzalen.
Bo Alfaro Decreton
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier