Ook filmmaker James Cameron trekt naar China

Na DreamWorks en Walt Disney richt ook James Cameron zijn blik naar het oosten. De Canadese filmmaker, bekend van kaskrakers als ‘Titanic’ en ‘Avatar’, wil in China een studiecentrum oprichten voor het maken van 3D-films.

James Cameron wierp zich eerder al op als voortrekker van een 3D-revolutie in de filmsector. Nu trekt hij naar China om zijn plannen verder uit te werken.

Na een succesvolle samenwerking met twee locale bedrijven, wil Cameron met The Cameron Pace Group een centrum oprichten waar mensen opgeleid worden voor het maken van 3D-films. Daarnaast wil hij samen met de openbare zender China Central Television een 3D tv-zender opstarten.

De regisseur van blockbusters als ‘Titanic’ en ‘Avatar’ gelooft dat 3D de enige toekomst van de entertainmentsector is. Omdat ‘Titanic 3D’ en ‘Avatar’ vooral in China een groot succes waren, meent Cameron dat hij de toekomst enkel daar kan verzekeren.

Het nieuwe Hollywood
Cameron is niet de eerste filmmaker voor wie het oosten lonkt. Onlangs maakte de Amerikaanse filmstudio DreamWorks Animation bekend dat het bedrijf een groot themapark wil bouwen in de buurt van Shanghai. Naast bioscoopzalen, restaurants, winkels en hotels, zal er ook een filmstudio in het park opgericht worden. Daar zal een team van kersverse 3D-specialisten animatiefilms maken die wedijveren met Amerikaanse topproducties.

Walt Disney begon al in 2011 met de bouw van een pretpark vlakbij Shanghai. Enkele maanden geleden kondigde het filmbedrijf aan dat het zou samenwerken met China Animation, een overheidsinstelling ter bevordering van de Chinese animatiefilm. De bedoeling is de Chinese fictie zowel in binnen-als buitenland te promoten.

China wordt beschouwd als een van de snelst groeiende filmmarkten ter wereld, naast de VS en Japan. Met de know-how en financiële input van Amerikaanse bedrijven als DreamWorks, Walt Disney en The Cameron Pace Group, lijkt het belang van de Chinese filmsector alleen maar toe te nemen. Wordt Shanghai het nieuwe Hollywood? (AVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content